မနက္စာနဲ႔ ေန႔လည္စာ မ်ားမ်ားစားတာက သင့္ရဲ႕အေလးခ်ိန္နဲ႔ ေသြးတြင္းသၾကားပါ၀င္မႈပမာဏ ကိုကူညီထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္

two_hearty_meals_each_day_better_for_you_than_6_snacks._eating_a_big_breakfast_and_lunch_helps_control_weight_and_blood_sugar_levels.jpg

 

တစ္ေန႔ကို အ၀စားႏွစ္နပ္စားျခင္းဟာ မၾကာမၾကာအစာေျပစားတာထက္ပိုေကာင္းတယ္လို႔ ေလ့လာမႈတစ္ခုကေနသိရွိရပါတယ္။

တစ္ေန႔ကို ပန္းကန္အျပည့္နဲ႔ အစားႏွစ္နပ္စားတဲ့သူေတြက ၁ စတံုရဲ႕ေလးပံုတစ္ပံု အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့က်ေၾကာင္း အဲဒီ့ေလ့လာစမ္းသပ္မႈအတြင္း ေတြ႕ရွိရပါတယ္။

သင့္ရဲ႕ခါးက တာရာအပိုၾကီးကို စြန္႔ပစ္ဖို႔႐ုန္းကန္ေနရပါသလား။ အစားအေသာက္မ်ားမ်ားကိုတစ္ခ်ိန္ထဲမွာ အားရပါးရစားပါလို႔ သိပၸံပညာရွင္ေတြကဆိုပါတယ္။

တစ္ေန႔မွာ နည္းနည္းစီ အစာေျပ ေျခာက္ခါစားတာထက္ မနက္စာနဲ႔ ေန႔လည္စာေတြမ်ားမ်ားစားသံုးျခင္းဟာ အေလးခ်ိန္နဲ႔ ေသြးအတြင္းသၾကားဓာတ္ပါ၀င္မႈကိုထိန္းခ်ဳပ္ရာမွာပိုျပီးေကာင္းမြန္ထိေရာက္ပါတယ္ လို႔အဲဒီ့ေလ့လာမႈကဆိုပါတယ္။

ဆီးခ်ိဳအမ်ိဳးအစားနံပါတ္၂ ရွိတဲ့ ေ၀နာရွင္ ေတြအတြက္ အဲဒီ့လို အ၀စားႏွစ္နပ္စားတာဟာ မၾကာခဏအစာေျပစားတာထက္ ပိုေကာင္းမြန္တယ္လို႔ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့ရျပီး ပိန္သြယ္ေအာင္ၾကိဳးစားေနသူေတြအတြက္လည္း ပိုမိုအၾကိဳးရွိတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။

ဒီရလဒ္ဟာ  ‘မနက္စာကို ဘုရင္တစ္ပါးလိုစားပါ။ ေန႔လည္စာကို မင္းသားတစ္ပါးလိုစားပါ။ ညစာကို သူဆင္းရဲတစ္ေယာက္လိုစားပါ’ လုိ႔ဆိုတဲ့ေရွးဆို႐ိုးစကားကို ေထာက္ခံေနသလိုျဖစ္ေနပါတယ္။

အခုေနာက္ဆံုးလုပ္တဲ့ေလ့လာေတြ႕ရွိမႈဟာ ျပီးခဲ့တ့ဲလက ထြက္ေပၚလာျပီး အစာေျပစားျခင္းဟာ တစ္ေန႔မွာ အစာသံုးနပ္ အ၀စားတာထက္ပိုဆိုးတယ္လို႔ဆိုထားတဲ့ အစီအရင္ခံစာတစ္ခု ေနာက္ပိုင္းျဖစ္လာတဲ့ ေလ့လာေတြ႕ရွိမႈျဖစ္ပါတယ္။

အဆီပါ၀င္မႈ၊ သၾကားဓာတ္ပါ၀င္မႈမ်ားတဲ့အစားအစာေတြကို မၾကာခဏစာသံုးျခင္းဟာ အသည္းထဲမွာ သိုေလွာင္ထားတဲ့ ကိုလက္စထေရာနဲ႔ ခါးတစ္၀ိုက္က အဆီေတြကို တိုးေစေၾကာင္းနဲ႔ အစားပမာဏပိုမိုစားသံုးျခင္းေၾကာင့္မဟုတ္ေၾကာင္း dutch လူမ်ိဳးသုေတသနပညာရွင္ေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။

Cezech သမၼတႏိုင္ငံကအဖြဲ႕သားေတြဦးေဆာင္တဲ့ ေနာက္ဆံုးေလ့လာမႈမွာ အသက္ ၃၀ ကေန ၇၀ အတြင္းရွိျပီး အျဖစ္အမ်ားဆံုးနဲ႔အစားအစာကထိန္းခ်ဳပ္တဲ့ ဆီးခ်ိဳအမ်ိဳးအစားနံပါတ္၂ ကိုကုသေနရတဲ့ လူနာေပါင္း ၅၄ ေယာက္ကိုေစာင့္ၾကည့္ခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။

အဲဒီ့လူနာေတြကို အစားအေသာက္ပံုစံႏွစ္မ်ိဳးထဲကတစ္မ်ိဳးကို ေ႐ြးခ်ယ္ခိုင္းခဲ့ပါတယ္။ ပံုစံတစ္မ်ိဳးစီမွာ တစ္ေန႔တာလိုအပ္တဲ့ ကယ္လိုရီပမာဏထဲ့ေလ်ာ့နည္းတဲ့ ၅၀၀ ကယ္လိုရီပါ၀င္ပါတယ္။

၂၇ ေရာက္ပါအုပ္စုဟာ ရသတၱပတ္ ၁၂ ပတ္ၾကာ အစာအနည္းငယ္သာအစာေျပစားခဲ့ျပီး က်န္အုပ္စုကေတာ့ မနက္စာနဲ႔ ေန႔လည္စာကို အ၀စားခဲ့ပါတယ္။

အဲဒီ့ေနာက္မွာေတာ့ အဲဒီ့အုပ္စုႏွစ္ခုကို သူတို႔ရဲ႕အစားစားေသာက္မႈနည္းလမ္းအခ်င္းခ်င္း လဲလွယ္ေစခဲ့ျပီး ေနာက္ထပ္သံုးလ ဆက္ျပီးေလ့လာခဲ့ပါတယ္။

သုေတသနအဖြဲ႕ဟာ အသည္းအဆီပါ၀င္မႈပမာဏ၊ အင္ဆူလင္ စြမ္းရည္နဲ႔ အင္ဆူလင္ထုတ္ေပးတဲ့ ပန္ခရိယ beta ဆဲလ္ေတြကိုတုိင္းထာေလ့လာခဲ့ပါတယ္။

Diabetologia အမည္ရွိတဲ့ဂ်ာနယ္မွာေဖၚျပခဲ့တဲ့ အဲဒီ့ေလ့လာမႈမွာ အဆိုပါ အစားအေသာက္ပံုစံႏွစ္မ်ိဳးလံုးက ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္က်ေစခဲ့ေပမယ့္။ အစားကို၀ေအာင္စားတဲ့ အုပ္စုက ပိုျပီး အေလးခ်ိန္က်ဆင္းခဲ့ေၾကာင္း ဆိုပါတယ္။

တစ္ေန႔ႏွစ္ၾကိမ္အ၀စားသူေတြဟာ တစ္စတံုရဲ႕ တစ္၀က္ (၃.၇ ကီလိုဂရမ္) အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့က်ခဲ့ျပီး အစာေျပစားသူေတြက တစ္စတံုရဲ႕ ေလးပံုတစ္ပံု (၂.၃ ကီလိုဂရမ္) က်ဆင္းခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။

အုပ္စုႏွစ္စုစလံုးကေတာ့ အသည္းအဆီက်ခဲ့ေပမယ့္ တစ္ေန႔ႏွစ္နပ္အ၀စားတဲ့သူေတြက အနည္းငယ္ပိုက်ခဲ့ပါတယ္။

ဆီးခ်ိဳေရာဂါကိုျဖစ္ေစတဲ့ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြနဲ႔ပါတ္သတ္တဲ့ အလားတူအက်ိဳးရလဒ္ေတြကိ လည္းေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။

ဒီေလ့လာမႈအရ ဓာတုပစၥည္းေတြျဖစ္တဲ့ hormone glucagon နဲ႔ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္း ထုတ္လုပ္မႈျဖစ္စဥ္မွာပါ၀င္တဲ့ C-peptide ပ႐ိုတိန္း ပမာဏ ေတြနဲ႔ ပါတ္သတ္ျပီး အစာကို အ၀ႏွစ္နပ္စားတဲ့သူေတြမွာေကာင္းမြန္တဲ့ အက်ိဳးရလဒ္ေတြျဖစ္ေပၚေစတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။

Prague ျမိဳ႕မွာရွိတဲ့ Institute for Clinical and Experimental Medicine က ေဒါက္တာ Hana Kahleová က ‘ ကယ္လိုရီပိတ္ပင္ထားတဲ့ မနက္စာနဲ႔ ေန႔လည္စာအ၀စား စားေသာက္မႈျပဳလုပ္ေနတဲ့ ဆီးခ်ိဳအမ်ိဳးအစားနံပါတ္၂ လူနာေတြက တစ္ေန႔တာမွာ အစာေျပေျခာက္ခါစားေသာက္တဲ့ သူေတြထက္ပိုျပီး အက်ိဳးရလဒ္ေကာင္းထြက္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္လို႔ ဒီရလဒ္ေတြက ဆိုေနပါတယ္။ အစာစားသံုးမႈ အၾကိမ္ေရေတြနဲ႔ပါတ္သတ္ျပီး အၾကံျပဳခ်က္ေတြမထုတ္ျပန္ခင္မွာ တိုင္းတာမႈပိုၾကီးမားတဲ့ ကာလရွည္ၾကာေလ့လာမႈေတြ လုပ္ဖို႔လိုအပ္ေနပါတယ္’ လို႔ေျပာပါတယ္။

Ref:dailymail.co.uk

 

 

 

0 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.