ထမင်းကြမ်း အပါအဝင် လုံးဝပြန်နွှေးမစားသင့်တဲ့ အစားအစာမ်ား

မီးဖိုေခ်ာင္မွာ မကုန္သင့္တာ မကုန္ေအာင္၊ အလဟႆမျဖစ္ေအာင္၊ အေလအလြင့္နည္းေအာင္ စီမံႏိုင္ရင္ အိမ္ေထာင္ရွင္မ ပီသတယ္လို႔ ခ်ီးက်ဴးၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ကိုယ့္ရဲ႕စီမံကြပ္ကဲမႈေအာက္က အစားအေသာက္ေတြက ေဘးကင္းဖို႔ အေရးႀကီးပါတယ္။ မဟုတ္ရင္ ကိုယ့္မိသားစုကို အဆိပ္ေတြေကြၽးေနသလို ျဖစ္ေနပါလိမ့္မယ္။ ႏွေမ်ာသင့္တာ ႏွေမ်ာပါ။ ဒါေပမယ့္ က်န္းမာေရးအသိေတာ့ ရွိထားဖို႔အေရးႀကီးပါတယ္။

ဒီလိုေျပာလို႔ က်န္သမွ် အစားအေသာက္ေတြကို ေန႔မကူးေစဘဲ လႊင့္ပစ္ရမယ္လို႔ မဆိုလိုပါဘူး။ အရင္ေန႔ကက်န္တဲ့ ဘယ္အစားအစာကိုမဆို မသိုးရင္စားလို႔ရတယ္၊ျပန္ေႏႊးလိုက္ရင္ ပိုးေသတာပဲ ဘာမွမျဖစ္ဘူး ဆိုတဲ့အေတြးကို အၿမဲမေတြးေစခ်င္တာပါ။ျပန္ေႏႊးစားလို႔ရတဲ့ အစားအစာ၊ ျပန္မေႏႊးသင့္တဲ့အစားအစာဆိုတာရွိပါတယ္။

ဘယ္အစားအစာေတြကို ျပန္ေႏႊးစားဖို႔ မသင့္တာလဲ
ေၾကာင္အိမ္ထဲပဲ သိမ္းထားထား၊ ေရခဲေသတၱာထဲပဲ ထည့္ထည့္ လုံးဝျပန္ေႏႊးမစားသင့္တဲ့ အစားအစာ (၆) မ်ိဳးကိုေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

(၁) ႏိုက္ထရိတ္ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အသီးအ႐ြက္ေတြ

ဟင္းႏုႏြယ္ ဒါမွမဟုတ္ အစိမ္းေရာင္ အသီးအ႐ြက္ေတြ၊ မုန္လာဥနီ၊ တ႐ုတ္နံနံ စတာေတြကိုျပန္ေႏႊးမစားသင့္ပါဘူး။ ႏိုက္ထရိတ္ႂကြယ္ဝတဲ့ အသီးအ႐ြက္ေတြကိုေနာက္တစ္ႀကိမ္ အပူျပန္ေပးတဲ့အခါ အဆိပ္အေတာက္အျဖစ္ ေျပာင္းလဲေစၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိေတြျဖစ္လာေစႏိုင္ပါတယ္။ သံဓါတ္ႂကြယ္ဝတဲ့ ဟင္းႏုႏြယ္ကို ျပန္ေႏႊးလိုက္တဲ့အခါ သူ႔မွာပါတဲ့သံဓါတ္ကို ဓါတ္တိုးေစႏိုင္တယ္။ သံဓါတ္ကို ဓါတ္တိုးျခင္းျဖစ္ေစတဲ့အခါ အႏၲရာယ္ရွိတဲ့ free radicalsေတြကိုျဖစ္လာေစၿပီး ကေလးမရႏိုင္ျခင္း၊ ကင္ဆာေရာဂါ စတာေတြအထိ ဦးတည္ေစႏိုင္ပါတယ္။

(၂) ထမင္း

ဒီစာရင္းမွာ ထမင္းလည္းပါတယ္ဆိုလို႔ မအံ့ၾသသြားပါနဲ႔။ ထမင္းၾကမ္း ျပန္ေႏႊးစားရင္းက အစာအဆိပ္သင့္ေစႏိုင္တယ္လို႔ အစားအစာေဘးကင္းေရးပညာရွင္ေတြက သတိေပးထားပါတယ္။ Bacillus cereus လို႔ေခၚတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။ အပူေပးလိုက္ရင္ ဒီဘက္တီးရီးယားကို ေသေစႏိုင္ေပမယ့္ အစာအဆိပ္သင့္ေစႏိုင္တဲ့ ပိုးမႈန္ေတြကို ခ်န္ရစ္ခဲ့ႏိုင္ပါတယ္။ ထမင္းကိုျပန္အပူေပးၿပီး အခန္းအပူခ်ိန္မွာထားလိုက္တာနဲ႔ ပိုးေတြက ပြားလာၿပီး အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

(၃) ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ

ၾကက္ဥ၊ဘဲဥကို ပ႐ိုတင္းႂကြယ္ဝတဲ့ အာဟာရအရင္းအျမစ္ေတြအျဖစ္ အားထားၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ျပဳတ္ၿပီးသား သို႔မဟုတ္ ခ်က္ၿပီးသား ၾကက္ဥ၊ဘဲဥကို ခဏခဏ ျပန္ေႏႊးရင္ က်န္းမာေရးအတြက္မေကာင္းပါဘူး။ ဒါ့ေၾကာင့္ ခ်က္ၿပီး၊ျပဳတ္ၿပီးရင္ အၾကာႀကီးမထားပါနဲ႔။ ျပန္မေႏႊးပါနဲ႔။ ပ႐ိုတင္းမ်ားတဲ့အစားအစာမွာ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ေတြမ်ားတာေၾကာင့္ က်န္ေနရင္ မေႏႊးဘဲ အေအးသာစားလိုက္ပါ။

(၄) ၾကက္သား

ၾကက္သားဟင္းေတြ က်န္ေနရင္ သိမ္းထားၾကမွာပဲ။ ျပန္ေႏႊးစားမယ္ေပါ့။ ႏွေမ်ာတာနဲ႔ေႏႊးစားလိုက္၊ မကုန္လိုက္ေရခဲေသတၱာထဲျပန္သိမ္းလိုက္၊ ေနာက္ေန႔ ျပန္ေႏႊးစားလိုက္။ ဒါေပမယ့္ ေရခဲေသတၱာထဲက ထုတ္လိုက္တဲအခ်ိန္မွာ သူ႔မွာပါတဲ့ ပ႐ိုတင္းကေျပာင္းလဲသြားပါလိမ့္မယ္။ ဒါကိုစားမိတဲ့အခါ အစာေျခစနစ္မွာျပႆနာေပၚလာႏိုင္ပါတယ္။

(၅) အာလူး

အာလူးမွာ ဗီတာမင္ B6 ၊ ပိုတက္ဆီယမ္၊ ဗီတာမင္ C ႂကြယ္ဝတယ္ဆိုေပမယ့္ အခါခါျပန္ေႏႊးၿပီးစားရင္ အစာအဆိပ္သင့္ေစႏိုင္တဲ့ Clostridium botulinum ဘက္တီးရီးယားကိုျဖစ္လာေစႏိုင္ပါတယ္။ အခန္းအပူခ်ိန္မွာ ထားရင္ေတာင္ ပိုးကေပါက္ေစတာမို႔ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ ေရခဲေသတၱာထဲထည့္ထားပါ၊ ျပန္မေႏႊးပါနဲ႔။ ၁ရက္၂ရက္အတြင္း မစားႏိုင္ရင္ လႊင့္ပစ္ပါ။

(၆) မႈိ

မႈိကေတာ့ ခ်က္ၿပီးတာနဲ႔ အကုန္စားပစ္သင့္တဲ့အရာပါ။ က်န္ေနရင္ကို သိမ္းမထားသင့္ပါဘူး။ မႈိမွာ ပ႐ိုတင္းႂကြယ္ဝၿပီး သတၱဳဓါတ္ေတြမ်ားႀကီးပါတာမို႔ ျပန္ေႏႊးလိုက္ရင္ ပ႐ိုတင္းေတြပ်က္စီးေစႏိုင္တဲ့အျပင္ အစာေျခစနစ္မွာပါ ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ျပန္ေႏႊးလိုက္ရင္ ဓါတ္တိုးၿပီး ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္နဲ႔ free radicalsေတြပါဝင္တဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြထြက္ရွိေစႏိုင္ပါတယ္။

အစားအေသာက္ေတြကို သိမ္းဆည္းစီမံတဲ့အလုပ္က ခ်က္တာျပဳတ္တာထက္ကို ပိုအေရးႀကီးပါတယ္။ အစားအေသာက္ေဘးကင္းေရးဟာ အိမ္ရွင္မေတြ မျဖစ္မေနဂ႐ုစိုက္ရမယ့္အပိုင္းျဖစ္လို႔ ကိုယ့္မိသားစုရဲ႕က်န္းမာေရး ကိုယ့္လက္ထဲမွာရွိေနတယ္ဆိုတာ မေမ့ပါနဲ႔ေနာ္။

441 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.