ဆူရွီကိတ္ျပဳလုပ္နည္း

ဒီတစ္ခါမွာေတာ့ ဆူရွီ ပရိသတ္ႀကီးအတြက္ ဆူရွီကိတ္လုပ္နည္းေလးကို ေျပာျပလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

လိုအပ္တာေတြကေတာ့ –
ဆန္ (၃၀၀) ဂရမ္
ေရ (၄၀၀) မီလီလီတာ

ထမင္းခ်က္နည္းေလးကေတာ့ –
ရွာလကာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း (၃) ဇြန္း
သၾကား စားပြဲတင္ဇြန္း (၂) ဇြန္း
ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
Shiitake မႈိေျခာက္ (၄) ခု
သၾကားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း (၁) ဇြန္းရဲ႕ သုံးပုံတစ္ပုံ (သို႔) (၂၀) မီလီလီတာ
ခါၾကက္ဥ (မုန္လာဥနီ) တစ္ပိုင္း (သို႔မဟုတ္) (၇၀) ဂရမ္
သၾကား စားပြဲတင္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုံတစ္ပုံ
ၾကက္ဥ (၁) လုံး
႐ုံးပတီသီး (၄) ေတာင့္
ၾကပ္တင္ထားတဲ့ ဆယ္လ္လမြန္ငါးအသားျပား (၄) ျပား
ႏွမ္းျဖဴ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၂) ဇြန္း
မယိုးနိစ္ အနည္းငယ္
ဆား အနည္းငယ္
ဆီအနည္းငယ္ တို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းေတြစုံသြားၿပီဆိုရင္ေတာ့ –

ဇလုံႀကီးႀကီးတစ္လုံးထဲမွာ ထမင္းကို ျဖန္႔လိုက္ပါ။ ရွာလကာရည္၊ သၾကားနဲ႔ ဆားထည့္ၿပီး ဆူရွီ ရွာလကာရည္ျဖစ္ေအာင္ ေရာေမႊၿပီးရင္ ရွာလကာရည္ကို ထမင္းေပၚ ေဝ့ေလာင္းၿပီး ထမင္းနဲ႔ ႏွံ႔သြား​ေအာင္ အျမန္ေမႊပါ။ ေမႊၿပီးတဲ့ေနာက္ ထမင္းအေငြ႕ ထြက္ေနတာ ေပ်ာက္သြားသည္အထိ ယပ္ေတာင္နဲ႔ ထမင္းကို ယပ္ခတ္ေပးပါ။ ထမင္းေအးသြားရင္ သုံးပုံတစ္ပုံကို ဖယ္ထားၿပီး ႏွမ္းနဲ႔ေရာနယ္ထားပါ။

ေရစိမ္ထားတဲ့ Shiitake မႈိေျခာက္ကို ေရညႇစ္ၿပီး ႐ိုးတံကို ဖယ္ပါ။ မႈိပြင့္ဖတ္ကို ပါးပါးလွီးပါ။ ေရ (၃၀၀) မီလီလီတာကို ဆူေအာင္တည္ၿပီး လွီးထားတဲ့မႈိ ထည့္ၿပီးရင္ အဖုံးဖုံးထားပါ။ ေရဆူလာလွ်င္ မီးေလွ်ာ့ၿပီး (၁၅) မိနစ္ေလာက္ မီးေအးေအးနဲ႔ ဆက္တည္ထားပါ။ ပဲငံျပာရည္နဲ႔ သၾကားထည့္ၿပီး ေရခမ္းသည္အထိ အဖုံးမအုပ္ပဲ တည္ထားလိုက္ပါ။

ခါၾကက္ဥကို အရွည္ (၃) စင္တီမီတာ အထူ (၂) မီလီမီတာ အ႐ြယ္အစား ရေအာင္ လွီးျဖတ္ပါ။ ဒယ္ထဲမွာ ေရ (၂၀၀) မီလီလီတာနဲ႔ လွီးထားတဲ့ ခါၾကက္ဥကို ထည့္ၿပီး (၅) မိနစ္ခန္႔ မီးေအးေအးနဲ႔တည္ပါ။ သၾကားနဲ႔ ဆား ထည့္ၿပီး ေနာက္ထပ္ (၅) မိနစ္ ဆက္တည္ပါ။ အရသာစိမ့္ဝင္ႏိုင္ေစဖို႔အတြက္ မီးပိတ္ၿပီးေနာက္ Shiitakeမႈိနဲ႔ ခါၾကက္ဥ ႏွစ္မ်ိဳးလုံးကို အိုးထဲမွာပဲ အေအးခံထားလိုက္ပါ။

႐ုံးပတီသီးေမြးႏုေလးေတြကို ဖယ္ရွားဖို႔ ႐ုံးပတီသီးကို ဆားနဲ႔ ပြတ္နယ္လိုက္ပါ။ ဆားနယ္ထားတဲ့ ႐ုံးပတီသီးေတြကို (၁) မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ႐ုံးပတီသီးေတြကို ေရခဲေရထဲမွာ အေအးခံၿပီးေနာက္ အညႇာေတြကို ျဖတ္ၿပီး အကြင္းလိုက္ ပါးပါးလွီးပါ။

ပန္းကန္လုံးတစ္လုံးထဲ ၾကက္ဥေဖာက္ထည့္လိုက္ပါ။ ဆားထည့္ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ ခေလာက္ပါ။ ဒယ္ပိုင္းထဲ ဆီနည္းနည္းထည့္ၿပီး မီးဖိုေပၚမွာ တည္ပါ။ ဆီပူလာရင္ ခေလာက္ထားတဲ့ၾကက္ဥကို ဒယ္ပိုင္းထဲထည့္ၿပီး ဒယ္အိုးအဝိုင္းပုံစံအျပည့္ ၾကက္ဥႏွံ႔ေအာင္ ေဝ့လွည့္ေပးကာ မီးေအးေအးနဲ႔ ၾကက္ဉေၾကာ္ပါ။

ၾကက္ဥက်က္သြားရင္ မီးပိတ္ၿပီး အထက္ေအာက္လွန္ပါ။ အေပၚေရာ ​ေအာက္ေရာ က်က္သြားရင္ (၄) စင္တီမီတာ ဗ်က္အက်ယ္ အမွ်င္အရွည္ေလးေတြ လွီးျဖတ္ပါ။ လွီးထားတဲ့ ၾကက္ဥအမွ်င္ေလးေတြကို (၄) စင္တီမီတာ အရွည္အ႐ြယ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ျဖတ္ပါ။

(၁၆) စင္တီမီတာကေန (၁၈) စင္တီမီတာ အခ်င္းအ႐ြယ္အစားရွိတဲ့ ကိတ္မုန႔္ဖုတ္တဲ့ခြက္နဲ႔ အံဝင္ခြင္က် အ႐ြယ္တူျဖစ္မယ့္ စက္ဝိုင္းပုံ ကတ္ထူျပားကို ျပင္ဆင္ထားပါ။ ခြက္အတြင္းပိုင္းကို ပလတ္စတစ္ ခင္းလိုက္ပါ။ ခြက္ေအာက္ေျခနားမွာ ရွာလကာရည္နဲ႔ နယ္ထားတဲ့ ဆူရွီထမင္းျဖဴတစ္ဝက္ကို ျဖန္႔လိုက္ပါ။ အဲဒီ ထမင္းေပၚမွာ ေရစစ္ထားတဲ့ လွီးၿပီးသား Shiitakeမႈိကို ျဖန႔္ၿပီးတင္လိုက္ပါ။ အဲဒီအေပၚမွာ ထမင္းျဖဴထပ္ခင္းၿပီး ေရစစ္ထားတဲ့ ခါၾကက္ဥအတုံးေလးေတြ တင္လိုက္ပါ။ ခါၾကက္ဥေလးေတြအေပၚမွာမွ ႏွမ္းနဲ႔နယ္ထားတဲ့ ဆူရွီထမင္း ထပ္ၿပီး ျဖန႔္ခင္းလိုက္ပါ။

ထမင္းတစ္လႊာကို ခင္းၿပီးတိုင္း ကတ္ထူဝိုင္းျပားနဲ႔ ထမင္းကို ဖိသိပ္ေပးဖို႔ အေရးႀကီးပါတယ္။ ကတ္ထူဝိုင္းျပား​ေလးမွာ ထမင္းမကပ္​ေအာင္ ပလတ္စတစ္နဲ႔ ပတ္ထားပါ။
က်ပ္တင္ထားတဲ့ ေဆာ္လမြန္ငါးအသားျပားကို အရွည္လိုက္ ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီး တစ္ျပားစီကို တူထိပ္မွာရစ္ပတ္ၿပီး ႏွင္းဆီပြင့္ပုံ အထပ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ပုံေဖာ္ေပးပါ။ ပုံစံေပၚၿပီဆိုရင္ တူကို ဆြဲႏႈတ္လိုက္ပါ။ မယိုးနိစ္ စားပြဲတင္ဇြန္း (၂) ဇြန္း (၃) ဇြန္းေလာက္ကို ပလတ္စတစ္အိတ္အေသးထဲ ထည့္ၿပီး အိတ္အဝကို သားေရကြင္းနဲ႔ စည္းၿပီး ပိတ္လိုက္ပါ။

ဆူရွီကိတ္ကို ကိတ္မုန္႔ဖုတ္တဲ့ ခြက္ထဲမွာပဲ ထားၿပီး ပါတီကို သယ္သြားပါ။ တစ္ျခားဗူးေတြထဲမွာ လွီးထားတဲ့ ႐ုံးပတီသီးေတြ၊ ၾကက္ဥေၾကာ္ အမွ်င္ေလးေတြနဲ႔ ႏွင္းဆီပြင့္ပုံ ​ေဖာ္ထားတဲ့ က်ပ္တင္ထားတဲ့ ေဆာ္လမြန္ငါးတို႔ကို ထည့္ယူသြားပါ။

ပါတီေရာက္တဲ့အခါ ဆူရွီကိတ္ကို ခြက္ထဲကထုတ္ၿပီး ပန္းကန္ျပားထဲ ထည့္လိုက္ပါ။ ဆူရွီကိတ္ေပၚမွာ ပါးပါးမွ်င္မွ်င္လွီးထားတဲ့ ၾကက္ဥေၾကာ္ေတြကို ျဖဴးလိုက္ပါ။ မယိုးနိစ္အိတ္ရဲ႕ ေထာင့္အခြၽန္နားေလးကို (၅) မီလီမီတာေလာက္ ကတ္ေၾကးနဲ႔ ျဖတ္ေဖာက္ၿပီး ကိတ္ရဲ႕ႏႈတ္ခမ္းသား ပတ္ပတ္လည္မွာ စက္ဝိုင္းပုံ လိုက္ညႇစ္ခ်လိုက္ပါ။ မယိုးနိစ္ေပၚမွာ ႐ုံးပတီသီး ျဖတ္ပိုင္းေလးေတြ စီစီရီရီတင္ၿပီး ကပ္ပါ။ ႏွင္းဆီပြင့္ပုံ ​ေဖာ္ထားတဲ့ ေဆာ္လမြန္ငါးနဲ႔လည္း အလွဆင္လိုက္ပါ။


Ref;NHK

199 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.