စုကိယာကိ(sukiyaki) ခ်က္ျပဳတ္နည္း

လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့



၃၀၀ ဂရမ္ ရွိတဲ့ အ႐ိုးထြင္ၿပီးသား ၾကက္ေပါင္ ၁ ေပါင္ (၁၈ က်ပ္သား)
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ၂ ပင္
ရွီအိတာကဲမႈိ ၄ ပြင့္
ပဲျပား ၃၀၀ ဂရမ္ ၁ တုံး (၁၈ က်ပ္သား)
ရွီရာ့တာ့ကိလို႔ေခၚတဲ့ ဝဥနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ေခါက္ဆြဲ ၂၀၀ ဂရမ္ ၁ ထုပ္ (၁၂ က်ပ္သား)
ၾကက္ဥ ၄ လုံး
(ဝါရိရွီတာ့ အခ်ိဳရည္အတြက္)
ပဲငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း (၆၀ မီလီလီတာ)
သၾကား ၃၀ ဂရမ္ (၂ က်ပ္သားခန္႔)
ေရ ၂၀၀ မီလီလီတာ (ႏို႔ဆီဘူး တစ္ဘူး မရွိတရွိ)

၁။ ပထမဆုံး ဝါရိရွိတာ့ လို႔ေခၚတဲ့ စုကိယာ့ကိ အခ်ိဳရည္ လုပ္ပါမယ္။ ပဲငံျပာရည္၊ သၾကားနဲ႔ ေရကို ဒယ္အိုးတစ္လုံးထဲမွာ ထည့္မယ္။ ၿပီးရင္ အပူေပးၿပီးေတာ့ ေမႊမယ္။ သၾကားေပ်ာ္သြားၿပီဆိုရင္ မီးပိတ္လိုက္ပါမယ္။

၂။ ေနာက္ၿပီးေတာ့ ဟင္းလ်ာထဲ ထည့္မယ့္ ပစၥည္းေတြကို လွီးပါမယ္။ ၾကက္သားက အဆီပိုေတြကို ဓားနဲ႔ လွီးထုတ္ရပါမယ္။ အဲဒီအဆီကို ဟင္းခ်က္ဖို႔အတြက္ ေနာက္ပိုင္းမွာ ျပန္သုံးဖို႔ သိမ္းထားပါ။ ၿပီးရင္ စဥ္းနီတုံးေပၚမွာ ၾကက္သားရဲ႕ အေရျပားကို ေအာက္ဘက္ကထားၿပီးေတာ့ ျဖန္႔ခင္းထားၿပီး အသားပါးတဲ့ အလယ္ေနရာေလာက္ကေန တစ္ဝက္ လွီးလိုက္မယ္။ ၿပီးရင္ အဲဒီၾကက္သားကို အလ်ားထားၿပီး ေထာင့္ျဖတ္ ေစာင္းေစာင္းေလးနဲ႔ ပါးပါးေလး လွီးထားပါမယ္။ ၾကက္သားအလႊာတစ္ခုခ်င္းစီကို ၅ မီလီမီတာ အထူေလာက္လွီးရင္ အေတာ္ပါပဲ။

၃။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ၃ စင္တီမီတာအရွည္ေလးေတြ လွီးပါမယ္။ ၿပီးရင္ ရွီအိတာကဲ မႈိေတြကို ႐ိုးတံျဖဳတ္ၿပီး မႈိပြင့္ကို ဓားနဲ႔ တစ္ဝက္ေလာက္ကေန ေထာင့္ျဖတ္ပုံစံေလးေတြ လွီးထားပါမယ္။ ပဲျပားကို ၃ စင္တီမီတာ ေလာက္တုံးၿပီး ထု က ၂ စင္တီမီတာေလာက္အ႐ြယ္ အတုံးေသးေသးေလးေတြ လွီးထားပါ။

၄။ ဆန္ကာတစ္ခုထဲမွာ ရွီရာ့တာကိလို႔ေခၚတဲ့ ဝဥနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ေခါက္ဆြဲကို ေရစစ္ထားၿပီး ၁၀ စင္တီမီတာ အရွည္ေလာက္ ျဖတ္ထားပါ။ ၿပီးရင္ အိုးတစ္လုံးထဲမွာ ေရေႏြးဆူေအာင္တည္ၿပီး ရွီရာတာ့ကီကို ၂ မိနစ္ေလာက္ ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ျပဳတ္ၿပီးရင္ ေရစစ္ထားပါ။

၅။ ထမင္းစားပြဲေပၚမွာ စားပြဲတင္ ဂတ္စ္ မီးဖိုဆင္ထားပါ။ ေအာက္ေျချပားတဲ့ ဒယ္အိုး ဒါမွမဟုတ္လည္း လက္ကိုင္ပါတဲ့ ဒယ္အိုးကို အဲဒီဂတ္စ္မီးဖိုေပၚမွာ တင္ၿပီး အပူေပးပါမယ္။ ဒယ္အိုးထဲကို ေစာေစာက ဖယ္ထားတဲ့ ၾကက္ဆီအနည္းငယ္ ထည့္လိုက္ပါမယ္။ တကယ္လို႔ ၾကက္ဆီမရွိရင္လည္း အဲဒီအစား ဟင္း႐ြက္ဆီကို သုံးႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္ဆီက အပူေၾကာင့္ ေပ်ာ္သြားၿပီ ဆိုရင္ အိုးမ်က္ႏွာျပင္ တစ္ခုလုံး ျဖန္႔ပါမယ္။ အဲဒီေနာက္ အိုးထဲကို ၾကက္သြန္ၿမိတ္ တစ္ဝက္ေလာက္ ထည့္လိုက္ပါမယ္။

၆။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္က အညိဳေရာင္ ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ေလး ျဖစ္လာၿပီဆိုရင္ ၾကက္ဆီေတြကို ခပ္ထားၿပီး မီးပိတ္လိုက္ပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို အိုးတစ္ေနရာမွာ စုလိုက္ၿပီး ရွီအိတာကဲမႈိ၊ ပဲျပားနဲ႔ ဝ ဥ ေခါက္ဆြဲေတြကို သူ႔အစုလိုက္နဲ႔ သူ အိုးထဲမွာ စီထည့္လိုက္ပါမယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ အဲဒီဟင္းခ်က္ပစၥည္းေတြရဲ႕ တစ္ဝက္ေလာက္ျမဳပ္တဲ့ အထိ ဝါရိရွိတာ့ အခ်ိဳရည္ကို ေလာင္းထည့္ပါ။ အပူခ်ိန္အေတာ္ေလာက္နဲ႔ ခ်က္ပါမယ္။

၇။ အခ်ိဳရည္ ပြက္လာၿပီဆိုရင္ အပူခ်ိန္ကို ေလွ်ာ့လိုက္တာမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ ေသခ်ာေစာင့္ၾကည့္ရင္း ၾကက္သားလႊာေတြကို တစ္ခုခ်င္းစီ ထည့္ပါမယ္။ ၾကက္သားတစ္ဝက္ေလာက္ ဒယ္အိုးထဲ ထည့္ၿပီးၿပီဆိုရင္ ၄ မိနစ္ကေန ၅ မိနစ္အထိ ခ်က္ပါ။

၈။ တစ္ေယာက္စာ ပန္းကန္လုံးတစ္လုံးစီမွာ ၾကက္ဥတစ္လုံးစီ ေခါက္ထည့္ၿပီး ျပင္ဆင္ထားပါမယ္။ ၿပီးရင္ ဒယ္အိုးထဲက ခ်က္ၿပီးသား အသားနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြကို ၾကက္ဥ အစိမ္းေခါက္ထားတာနဲ႔ တို႔ၿပီးစားလို႔ရပါတယ္။ ၾကက္ဥအစိမ္းနဲ႔ စား မစားကေတာ့ ေ႐ြးခ်ယ္လို႔ ရပါတယ္။ ၾကက္ဥ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ မရတာမ်ိဳး ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္ဥအစိမ္း မႀကိဳက္တာမ်ိဳးဆိုရင္ ဒီဟင္းလ်ာကို ၾကက္ဥ မပါဘဲနဲ႔စားႏိုင္ပါတယ္။ က်က္ၿပီးသား အသားေတြ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြ စားလိုက္လို႔ နည္းလာရင္ ေနာက္ထပ္ အသားေတြ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြနဲ႔ ဝါရိရွီတာ့ အခ်ိဳရည္ ထပ္ထည့္ၿပီး ခ်က္ေနရင္းနဲ႔ စားလို႔ရပါတယ္။


Ref;NHK, Japanese World

77 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.