ေရႊဖရုံသီးပူတင္းျပဳလုပ္နည္း

ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို အသုံးျပဳၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔သင့္ေတာ္မယ့္ မုန္႔တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ကိုယ့္တိုင္လည္း အိမ္မွာ လုပ္စားၾကည့္လို႔ရတဲ့ မုန္႔ေလးျဖစ္တဲ့ ေရႊဖရုံသီးပူတင္း ျပုလုပ္နည္းေလးကို ေျပာျပလိုက္ပါတယ္။

ေရႊဖရုံသီးပူတင္ျပဳလုပ္နည္း

ေရႊဖရုံသီး – ၁၂၀ ဂရမ္
ၾကက္ဥ – ၂ လုံး
ႏြားႏို႕ – ၁၅၀ မီလီလီတာ
သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၆ ဇြန္း

– အရင္ဆုံး မီးသင္းသၾကားကို အရင္လုပ္ပါမယ္။ အိုးေသးေသးေလးထဲမွာ သၾကားကုိ စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ ဇြန္း၊ ေရလက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းကို ထည့္ၿပီး မီးေအးေအးေလးနဲ႔ ေလွာ္ေပးပါ။ ေလွာ္ေပးရင္းနဲ႔ သၾကားအရည္ေပ်ာ္ၿပီး အေရာင္ေျပာင္းလာရင္ မီးကုိ နဲနဲေလးပိုၿပီးေလွ်ာ့လိုက္ပါ။ နီညိဳေရာင္ ျဖစ္လာရင္ မီးတစ္ႀကိမ္ပိတ္ၿပီး ေရေႏြးပူပူ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္းထပ္ထည့္ပါ။ ထည့္ၿပီးေနာက္မွာေတာ့ မီးေအးေအးေလးနဲ႔ထပ္တည္လိုက္ၿပီး အရည္ပ်စ္လာရင္ မီးဖိုေပၚက ခ်လိုက္ပါ။

– ေရႊဖရုံသီးကို ၄ စိတ္စိတ္ၿပီး အေစ့နဲ႔ အူတိုင္အဖက္ေတြကို ဇြန္းနဲ႔ ဖယ္လိုက္ပါ။ ေပါင္းအိုးထဲမွာ ထည့္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ေပါင္းေပးပါ။ ေပါင္းအိုးမရွိရင္ေတာ့ ဖရုံသီးကို ျပုတ္ေပးလို႔ရပါတယ္။ ခက္ရင္ေလးနဲ႔ ထိုးၾကည့္လိုက္လို႔ အသားထဲကို စိုက္ဝင္သြားၿပီဆိုရင္ ရပါၿပီ။

– အဲ့ဒီေနာက္မွာေတာ့ အသားေတြကို ဇြန္းေလးနဲ႔ အသာခပ္ယူပါ။ အခြံကို မသုံးပါဘူး။ ဇလုံထဲမွာ ေရႊဖရုံသီးအသားေတြကို ထည့္ၿပီး ဇြန္းနဲ႔ ေခ်ေပးပါ။

– ေနာက္ဇလုံတစ္ခုထဲမွာ ႏြားႏုိ႔ ၁၅၀ မီလီမီတာ၊ သၾကား စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ ဇြန္းထည့္ၿပီး သၾကားေတြေပ်ာ္ဝင္သြားေအာင္ ေသခ်ာေလး ေမႊေပးပါ။ ၾကက္ဥကို ဇလုံတစ္ခုထဲမွာ ေဖာက္ထည့္ၿပီးအကာေတြကို ေၾကေအာင္ ေသခ်ာေလးေခါက္ေမႊပါ။ ၾကက္ဥေခါက္ေမႊထဲကို ႏြားႏုိ႔နဲ႔ သၾကားရည္ကို ေျဖးေျဖးခ်င္းစီေလာင္းထည့္ၿပီး ေရာလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ အဲ့ဒီအရည္ေတြကို ဆန္ခါနဲ႔ျပန္စစ္ခ်လိုက္ပါ။ ေရႊဖရုံသီးထဲကို စစ္ထားတဲ့ အရည္ေတြကို နည္းနည္းခ်င္းေရာရင္းနဲ႔ ေမႊေပးပါ။

– ေပါင္းအိုးထဲမွာ ေရထည့္ၿပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။ ပူတင္းအသားကို အျမင့္ ၃ စင္တီမီတာ ရွိတဲ့ ခပ္တိမ္တိမ္ခြက္ေလးေတြထဲကို ေလာင္းထည့္ၿပီး ေပါင္းအိုးေပၚမွာ ပိတ္စအုပ္ၿပီးမွ အဖုံးကိုအုပ္ပါ။မီးအေနေတာ္ေလးနဲ႔ ၁ မိနစ္ေလာက္တည္ၿပီးရင္ အဖုံးကို နည္းနည္းေလးဟထားၿပီး မီးေအးေအးေလးနဲ႔ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ေပါင္းေပးပါ။ အဖုံးၾကားက ေရေႏြးေငြ႕ေလးထြက္ေနေအာင္ မီးေအးေအးနဲ႔ ထားၿပီး ေပါင္းဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။

– ခက္ရင္းေလးနဲ႔ ထိုးၾကည့္လို႔ မုန္႔သားမွာ အေပါက္ျဖစ္သြားတယ္ဆိုရင္ ရပါၿပီ။ ေပါင္းအိုးမွာ ပိတ္စအုပ္ထားတဲ့ အတိုင္း အေအးခံၿပီးရင္ ေရခဲေသတၱာ စတဲ့ေနရာေတြမွာ ခဏအေအးခံၿပီးရင္ မီးသင္းထားတဲ့ သၾကားရည္ေလးကို ဆမ္းၿပီး အရသာရွိစြာနဲ႔ သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

Ref; NHK

269 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.