ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစာသြပ္ဟင္း ခ်က္ျပဳတ္နည္း

ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစာသြပ္ဟင္းဆိုတာ အလယ္မွာ အေခါင္းေပါက္ပါတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ ခ်က္စားေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ဒီလိုအစာသြပ္ဟင္းကို ခ်က္တဲ့အခါ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ထဲကို အသားတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးထည့္ၿပီးေတာ့ အစာသြပ္ဟင္းခ်က္ျပဳတ္ၾကပါတယ္။ ဒီေန႔မွာေတာ့ အစိမ္းေရာင္ ငရုပ္ပြသီးႏွင့္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို သုံးၿပီးေတာ့ အစာသြပ္ဟင္းကို ခ်က္မွာပါ။

လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့

ၾကက္ဟင္းခါးသီး -၁ လုံး
အစိမ္းေရာင္ ငရုပ္ပြသီး – ၄ လုံး
ႀကိတ္ထားတဲ့ ၾကက္သား – ၁၂ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ -၅ က်ပ္သား

ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း -၄ပုံ ၁ပုံ
ငရုပ္ေကာင္းအနည္းငယ္
ပဲငံျပာရည္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ႏွမ္းဆီ -လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ဂ်ဳံမႈန္႔ စားပြဲတင္ဇြန္း – ၁ဇြန္း

ဂ်ဳံမႈန္႔အနည္းငယ္ ႏွင့္ ဆီအနည္းငယ္ တို႔ လိုအပ္ပါတယ္။

(အခ်ဥ္ရည္လုပ္ရန္)
ပဲငံျပာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ရွာလကာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
မုန္ညွင္းနက္အေစ့ျဖင့္ ျပုလုပ္ထားတဲ့ mustard အနည္းငယ္ တို႔ကို လိုပါတယ္။

၁) ၾကက္သြန္နီကို ႏုပ္ႏုပ္စင္းထားရပါမယ္။ ပန္းကန္လုံးတစ္လုံးထဲမွာ ႀကိတ္ထားတဲ့ ၾကက္သားေတြကို ေစးပိုင္ေနေအာင္ နယ္ၿပီးေတာ့ ဆားနဲ႔ ငရုပ္ေကာင္းထပ္ထည့္ၿပီး ေရာေမႊထားရပါမယ္။

၂) ပဲငံျပာရည္၊ႏွမ္းဆီႏွင့္ ဂ်ဳံမႈန္႔ကို ေရာလိုက္ပါ။ နုပ္နုပ္စင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီထဲကိုထည့္ၿပီး သမေအာင္ နယ္ထားလိုက္ပါမယ္။

၃) ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို လက္တစ္ဆစ္စာမရွိတရွိ လွီးလိုက္ၿပီးေတာ့ အလယ္က အေစ့ေတြကို ဖယ္ထုတ္လိုက္ပါ။ ငရုပ္ပြသီးေတြကိုေတာ့ အလ်ားလိုက္တစ္ဝက္ျခမ္းၿပီး အထဲက အေစ့ေတြကို ဖယ္ထားလိုက္ပါမယ္။

၄) လွီးထားတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီးႏွင့္ ငရုပ္ပြသီးေတြထဲကို ဂ်ဳံမႈန္႔ ႏွံ႔ေအာင္ျဖဴးရပါမယ္။

၅) လွီးထားတဲ့ အသီးေတြထဲကို ဓားရွည္ရွည္ေလးတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ ႀကိတ္ထားတဲ့ အသားေတြနဲ႔ အစာသြပ္ပါမယ္။ အစာသိပ္ထည့္ထားတဲ့ အသီးေတြရဲ႕ မ်က္ႏွာျပင္ တစ္ခုခ်င္းစီကို ျပားျပားေလးျဖစ္ေအာင္ ဓားျပားေလးနဲ႔ ညီေနေအာင္ ညွိရပါမယ္။ ၿပီးရင္ ဂ်ဳံမႈန္႔ အနည္းငယ္ကို အစာသါပ္ထားတဲ့အသားေလးေပၚမွာ ျဖဴးၿပီး ကပ္မေနေအာင္ လုပ္ရပါမယ္။

၆) ဒယ္အိုးျပားတစ္လုံးထဲမွာ ဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္းကို ထည့္ၿပီး အပူေပးၿပီးေတာ့ အသင့္ျပင္ထားတဲ့ အသားအစာသြပ္ငရုပ္ပြသီးကို အစာသြပ္ထားတဲ့ဘက္ကေန ေမွာက္ၿပီး အိုးထဲကို ထည့္ၿပီး ေႀကာ္ပါမယ္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးအသားအစာသြပ္ကိုေတာ့ တစ္ဖက္ၿပီးတစ္ဖက္လွန္ၿပီး ထည့္ေႀကာ္လို႔ရပါတယ္။ ၿပီးလွ်င္ အဖုံးအုပ္ထားလိုက္ပါ။ မီးေအးေအးေလးနဲ႔ ၂ မိနစ္ ၃ မိနစ္ေလာက္ ဆက္တည္ထားပါ။

၇) ေႀကာ္တာ အခ်ိန္အနည္းငယ္ၾကာလာရင္ အိုးအဖုံးကို ဖြင့္လိုက္ၿပီး အစားသြပ္ထားတဲ့ဘက္က အသားအေရာင္က ညိုေနၿပီလားဆိုတာ ၾကည့္လိုက္ပါ။ ညိုရင္တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးလုိက္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ေတာ့ ေရ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္းေလာက္ ထည့္လိုက္ၿပီး အိုးဖုံးကို ၿပန္ပိတ္လိုက္ပါ။ ေနာက္ထပ္ သုံး ေလးမိနစ္ေလာက္ ေရေႏြးေငြ႕ေလးနဲ႔ ေပါင္းလိုက္ပါ။

၈) အသားအစာသြပ္ထားတဲ့ ေနရာရဲ႕ အလယ္ကို တံစို႔(သို႔) သြားၾကားထုိးတံေလးနဲ႔ ထုိးၾကည့္လိုက္ၿပီး အသားအခ်ိဳရည္ေလးေတြ အၾကည္ေရာင္ စိမ့္ထြက္လာၿပီဆိုရင္ေတာ့ က်က္သြားပါၿပီ။ ၿပီးရင္ ပန္းကန္ျပားေပၚမွာ တင္ၿပီး ရွာလကာရည္၊ပဲငံျပာရည္နဲ႔ မုန္ညွင္းနက္ေဆာ့ေရာထားတဲ့ အခ်ဥ္ရည္ကို ဆမ္းၿပီး အရသာရွိစြာသုံးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

Ref;NHK

115 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.