ၾကက္ဥအခ်ိဳလိပ္ေၾကာ္ျပဳလုပ္နည္း(Datemaki)

ကေလးတို႔အႀကိဳက္ ၾကက္ဥလိပ္ျပုလုပ္နည္း ကိုေျပာျပေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ဥ – ၄ လုံး
ပင္လယ္ငါးၾကင္း (အတြင္းအသားျဖဴတဲ့ငါး) – ၆၀ ဂရမ္
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း – ၁ ဇြန္း (သို႔) ၃ ဇြန္း
သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ ဇြန္း
ေကာ္မႈန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေရ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆီ – အနည္းငယ္

၁) ငါးကို အေရခြံခြာ အရိုးႏႊင္ၿပီး အသားကို ဓားျပားႏွင့္ရိုက္ၿပီးေနာက္မွာ ပါးပါးလွီးၿပီး စင္းေကာလုပ္ပါ။

၂) ငါးအသားေတြကို ဇလုံထဲထည့္ေနာက္ ဆားႏွင့္သၾကားကိုပါ ေရာထည့္ေမႊပါ။ ေကာ္မႈန္႔ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္းကို ေရစားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္းျဖင့္ အရည္ေဖ်ာ္ၿပီး ငါးအသားထဲ ထည့္ပါ။

၃) ၾကက္ဥကိုေခါက္ၿပီး ေမႊပါ။ ဆန္ခါစိတ္စိတ္ႏွင့္ စစ္ၿပီး ငါးအသားထဲ နည္းနည္းခ်င္း ေရာထည့္ပါ။

၄) ၾကက္ဥေၾကာ္အိုးမရွိပါက ဒယ္အိုးျပားကို အပူေပး ဆီပါးပါးသုတ္ပါ။ ၾကက္ဥႏွင့္ ငါးေရာထားတာကို ထည့္ပါ။ အဖုံးအုပ္ထားၿပီး မီးေအးေအးေလးနွင့္ ၈ မိနစ္ကေန ၁၀ မိနစ္ေလာက္ထိတည္ပါ။

၅) အနားေတြက အညိုေရာင္ျဖစ္လာၿပီး၊ ၾကက္ဥအသားက ခဲလာၿပီဆိုရင္ ဆီသုတ္ထားတဲ့ ပန္းကန္ျပားေပၚ ေမွာက္ခ်လိုက္ပါ။


ပန္းကန္ျပားထဲက ၾကက္ဥကို ေလွ်ာခ်ၿပီး ဒယ္အိုးထဲ ျပန္ေလွ်ာထည့္၊ အဖုံးမအုပ္ဘဲ ေနာက္တဖက္ကို မီးေအးေအးျဖင့္ ၃ မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ပါ။ ဒယ္အိုးျပား သုံးတယ္ဆိုရင္ ၾကက္ဥေၾကာ္က အဝိုင္းပုံျဖစ္ေနမွာမို႔ ေလးေထာင့္ပုံျဖစ္ေအာင္ အနားေတြကို လွီးျဖတ္ပါ။

၆) ဆူရွီလိပ္တဲ့ ယင္းလိပ္(သို႔) လက္သုတ္ပုဝါေပၚမွာ မီးဖိုေခ်ာင္သုံး ပလတ္စတစ္ ဖလင္ျပားကို ခင္းထားတဲ့ အေပၚမွာ ၾကက္ဥေၾကာ္ကို တင္ၿပီး လိပ္ပါ။ ေအးတဲ့ အထိထားၿပီး ေအးသြားၿပီဆိုရင္ အကြင္းလိုက္ေလးေတြလွီးျဖတ္ၿပီး သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

Ref;NHK,WORLD JAPAN

169 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.