Sekihan လို႔ေခၚတဲ့ ဂ်ပန္စတိုင္လ္ ပဲေကာက္ညွင္းေပါင္း

ဂ်ပန္လို Sekihan လို႔ေခၚတဲ့ ေကာက္ညွင္းေပါင္း
ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာ ရိုးရာအခမ္းအနားပြဲ၊ အရင္အခ်ိန္တုန္းက မဂၤလာပြဲေတြမွာ အၿမဲပါေလ့ရွိတဲ့ Sekihan လို႔ေခၚတဲ့ ပဲေကာက္ညွင္းေပါင္းျပလုပ္နည္းကို ေျပာျပေပးသြားမွာပါ။
Sekihan ဆိုတာကေတာ့ အနီေရာင္ထမင္းလို႔ အဓိပၸာယ္ရပါတယ္။
ပဲလြမ္း(azuki) ပဲကို ျပဳတ္ၿပီးမွ ရလာတဲ့ အနီေရာင္အရည္နဲ႔ ေကာက္ညွင္းကို အေရာင္ဆိုးၿပီး ပဲလြမ္းနွင့္ ေကာက္ညွင္းေပါင္းမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ေကာက္ညွင္းဆန္ – ၃၀၀ဂရမ္ (ႏိုးဆီဘူး ၁ ဘူး)
ပဲလြမ္း -၄၀ ဂရမ္
ဆား -လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ပုံ ၁ ပုံ

– ႏွမ္းေထာင္းျပဳလုပ္ရန္အတြက္-
ႏွမ္းနက္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း – ၄ ပုံ ၁ပုံ

ေကာက္ညွင္းေပါင္းနည္း

၁) ပထမဆုံး ပဲလြမ္းေတြကို ဆန္ကာထဲထည့္ ေရေဆးၿပီး စစ္ထားပါ။ၿပီးလွ်င္ အိုးထဲမွာ ပဲေတြကို ထည့္ၿပီး ေရကို ပဲျမဳပ္ေအာင္ ထည့္ရပါမယ္။ အဲ့ဒီေနာက္ ေရဆူလာသည္အထိ ပဲကို ျပဳတ္လိုက္ၿပီး ေရေႏြးေတြကို သြန္ၿပီး စစ္ထားလိုက္ပါ။

၂) ၿပီးလွ်င္ ေနာက္တစ္ႀကိမ္ ပဲေတြကို အိုးထဲျပန္ထည့္ၿပီး ေရ ႏို႔ဆီဘူး ၂ ဗူးေက်ာ္ေလာက္ထည့္လိုက္ၿပီး မီးအေနေတာ္ျဖင့္ ျပဳတ္လုိက္ပါ။ ေရေႏြးဆူလာတာနဲ႔ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ႏွပ္ထားေပးပါ။ ပဲေတြကပ္မသြားေအာင္လို႔ မီးအပူခ်ိန္ကို အနိမ့္ဆုံးထားၿပီး မီးေအးေအးနဲ႔ ႏွပ္ရပါမယ္။

၃) မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ၾကာသြားရင္ အဖုံးကိုဖြင့္ၿပီး ပဲႏူးၿပီလားလို႔ ပဲတစ္ေစ့ေလာက္ကို စားၾကည့္လိုက္ပါ။ ပဲေစ့အလယ္က မက်က္ေသးတဲ့ အေနအထားမွာ မီးကို ပိတ္လိုက္ပါ။

၄) ဇလုံတစ္လုံးထဲ ဆန္ကာကို ထပ္ၿပီး က်က္သြားၿပီျဖစ္တဲ့ ပဲျပဳတ္ေတြကို ေရစစ္လိုက္ၿပီး ပဲျပဳတ္ရည္ကိုေတာ့ သီးသန္႔ဖယ္ထားရပါမယ္။ ပဲျပဳတ္ရည္ေတြကို ေျခာက္မသြားေအာင္ ပလတ္စတစ္အပါးေလးနဲ႔ ဖုံးထားပါ။ ဒါမွမဟုတ္ အဖုံးနဲ႔ အုပ္ထားပါ။

၅) ပဲျပဳတ္ရည္ထည့္ထားတဲ့ ဇလုံကို ေရေအးျဖည့္ထားတဲ့ ဇလုံအႀကီးထဲကို ထည့္လိုက္ၿပီး အေအးခံထားရပါမယ္။ၿပီးလွ်င္ ေယာက္ခ်ိဳဇြန္းနဲ႔ ပဲျပဳတ္ရည္ကို ခပ္ယူလိုက္ ျပန္ေလာင္းခ်လိုက္ ျပုလုပ္ၿပီး ပဲျပဳတ္ရည္ကို ေလနဲ႔ ထိေတြ႔ေပးလိုက္မယ္ဆိုရင္ ပဲျပဳတ္အရည္က အေရာင္စိုစိုေလး ျဖစ္လာေစပါမွာ။

၆) ဆန္ကို ဆန္ကာထဲထည့္လိုက္ၿပီး ဖြဖြေလးေရေဆးၿပီးမွ ဆန္ေစ့ေတြကို လက္နဲ႔ ၁၀ ႀကိမ္ေလာက္ သမသြားေအာင္ ေဆးရပါမယ္။ ၂ ခါေလာက္ေဆးေပးၿပီးေနာက္မွာေတာ့ ဆန္ခါထဲမွာ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ေရစစ္ထားပါ။

၇) ပဲျပဳတ္ရည္ကို အေအးခံထားတာ နဲနဲေနြးေႏြးေလးျဖစ္သြားခ်ိန္မွာေတာ့ အိုးထဲကို ဆန္ထည့္ၿပီး ပဲျပုတ္ရည္ – ႏို႔ဆီဗူး ၁ လုံးေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ ေလာင္းထည့္လိုက္ပါ။ ပဲျပဳတ္ရည္က ၃၃၀ မီလီလီတာ မျပည့္ဘူးဆိုရင္ ရိုးရိုးေရႏွင့္ အဲ့ဒီပမာဏ ျပည့္ေအာင္ ထပ္ေပါင္းထည့္ေပးပါ။

၈) မိနစ္ ၃၀ ကေန ၄၀ ေလာက္ ပဲျပဳတ္ရည္နဲ႔ ေရစိမ္ထားၿပီး ေကာက္ညွင္းဆန္ပြ လာၿပီဆိုရင္ ဆားထည့္ၿပီး ေမႊလိုက္ပါမယ္။ ၿပီးလွ်င္ ပဲလြမ္းေတြကို ေကာက္ညွင္းဆန္အေပၚမွာ တင္ၿပီးေတာ့ အိုးအဖုံးကို ပိတ္လိုက္ၿပီး အပူခ်ိန္အေနာေတာ္ေလာက္နဲ႔ ခ်က္ရပါမယ္။

၉) အိုးတည္ၿပီးေနာက္ စၿပီးဆူပြက္လာၿပီဆိုရင္ အပူခ်ိန္ကို ေလွ်ာ့ၿပီး မီးေအးေအးႏွင့္ ၁၂ မိနစ္ေလာက္ ဆက္ခ်က္ပါ။ ထို႔ေနာက္မွာေတာ့ မီးပိတ္လိုက္ၿပီး အိုးအဖုံးကို မဖြင့္ပဲ ေရေႏြးေငြ႕ျဖင့္ ၁၀ မိနစ္ေလာာက္ ဆက္ေပါင္းထားလိုက္ပါ။

ႏွမ္းေထာင္းျပဳလုပ္နည္း
ဒယ္အိုးအျပားေပၚမွာ ႏွမ္းနက္နွင့္ ဆားကို ထည့္ၿပီး မီးေအးေအးျဖင့္ ေလွာ္ရပါမယ္။ ၁ မိနစ္ေလာက္ ေလွာ္လို႔ အန႔ံေလးေမႊးလာၿပီဆိုရင္ စာရြက္ေပၚတင္ၿပီး အေအးခံထားလိုက္ပါ။

ေရေႏြးေငြ႔နဲ႔ ေပါင္းထားတဲ့ ေကာက္ညွင္းေပါင္းရဲ႕ အေပၚမွာတင္ၿပီး ေပါင္းထားတဲ့ ပဲလြမ္းကို ခပ္ယူၿပီး ေကာက္ညွင္းခ်ည္းပဲ အထက္ေအာက္ေမႊေပးပါ။ ထို႔ေနာက္မွာ လင္ပန္းက်ယ္က်ယ္ထဲမွာ ေကာက္ညွင္းေပါင္းကို ျဖန္႔ခင္းလိုက္ၿပီး ပဲကို အေပၚကေန ျဖဴးၿပီးရင္ေတာ့ ပန္ကာေလေလးနဲ႔ ျဖစ္ျဖစ္ အေအးခံထားလိုက္ပါ။ လုံးဝ ေအးသြားၿပီဆိုရင္ေတာ့ ပန္းကန္လုံး(သို႔) ဂ်ပန္လို juubako လို႔ေခၚတဲ့ ယြန္းဘူးထဲကိုထည့္ၿပီး အေပၚမွ ႏွမ္းေထာင္းေလးျဖဴးၿပီး စားသုံးႏိုင္ပါၿပီ။

Ref;NHK-WORLD JAPAN

291 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.