ဂ်ပန္တို႔ရဲ႕အစားအစာတစ္မ်ိိဳးျဖစ္တဲ့ ဆူရွီအျပင္ အျခားနာမည္ေက်ာ္အစားအစာမ်ား

ဆူရွီကေတာ့ အဆီနည္းၿပီး က်န္္းမာေရးနဲ႔ ညီညႊတ္တာေၾကာင့္ လူမ်ိဳးတိုင္းနီးပါး ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။ သို႔ေပမယ့္ ဂ်ပန္အစားအစာမ်ားစြာရွိတဲ့အထဲမွာ ဆူရွီအျပင္ အျခားနာမည္ႀကီးအစားအစာေတြလဲ မ်ားစြာရွိေနပါေသးတယ္။

တာကိုယာကီ(Takoyaki)
လမ္းေဘးအစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ တာကိုယာကီက အဝိုင္းပုံစံ အေႀကာ္လုံးေလးေတြထဲမွာ ေရဘဝဲအသားကို နုပ္နုပ္စဥ္းထည့္ထားတာေလးက စားလိုက္တိုင္း အရသာရွိတာေၾကာင့္ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြအႀကိဳက္ဆုံးအစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ေနပါတယ္။

ဆန္မုန္႔လုံး (Mochi)
စားလိုက္လွ်င္ ေစးေစးေလးနဲ႔ စားလို႔ေကာင္းတဲ့ ဆန္မုန္႔လုံးကို ပထမဆုံး စ ,စားမယ့္သူအတြက္ကေတာ့ အထူးအဆန္းျဖစ္ခ်င္ျဖစ္ေနေပမယ့္ တခါစားၾကည့္ရုံနဲ႔ အရသာစြဲသြားေစရမယ္လို႔ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြက ဆုိၾကပါတယ္။ ဆန္မုန္႔လုံးေလးေတြကို အတြင္းမွာ ပဲႏွစ္ (သို႔) စေတာ္ဘယ္ရီေလးေတြ ထည့္ေလ့ရွိၾကပါတယ္။

အူဒုံ (Udon)
ဂ်ပန္စားေသာက္ဆိုင္ေတြကိုသြားၿပီး ဆူရွီေတြ၊ရာမန္ေတြပဲ စားေနရတာ ၿငီးေငြ႕ေနရင္ ေခါက္ဆြဲလုံးထက္ပိုႀကီးတဲ့ အူဒုံ ကိုစားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲသားပိုႀကီးတာေၾကာင့္ တလုတ္စားလိုက္တိုင္း အရသာရွိသလို တြဲစားရတဲ့ အသားျပဳတ္ရည္နဲ႔လည္း အလြန္ပဲလိုက္ဖက္မႈရွိပါတယ္။ အပူအျဖစ္နဲ႔လည္း စားသုံးႏိုင္သလို အေအးပုံစံျဖင့္လည္းတမ်ိဳးစားေကာင္းေနပါတယ္။

နာဘဲ(Nabe)
သူငယ္ခ်င္း၊မိတ္ေဆြေတြနဲ႔ အတူတူစုစားလို႔ေကာင္းတဲ့ အစားအစာပါ။ကိုယ္ႏွစ္သက္တဲ့ အစားအစာေတြကိုထည့္စားရေၾကာင့္ ပိုၿပီးအဆင္ေျပပါတယ္။ ျပုတ္ရည္ပူပူထဲကို အသီး၊အရြက္၊ ဖက္ထုပ္ႏွင့္ ေခါက္ဆြဲ စတဲ့ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာေတြကို ထည့္စားရတာလို႔ ေပ်ာ္စရာလည္းေကာင္းပါတယ္။

အိုနီဂီရိ (Onigiri)
ဆူရွီလို ထမင္းနဲ႔ ေရညွိလိပ္ထားတာခ်င္းတူေပမယ့္ အိုနီဂီရိ ကေတာ့ နည္းနည္းေလး ကြဲလြဲပါတယ္။ ထမင္းကို အရသာေတြနဲ႔နယ္ၿပီးအသီးအရြက္၊ ပင္လယ္စာေတြနဲ႔ အထဲမွာ သြပ္ထားတာေၾကာင့္ အလြယ္ကူဆုံးလုပ္လို႔လြယ္တဲ့ ဂ်ပန္အစားအစာလို႔ ေျပာၾကပါတယ္။ ကေလးငယ္ေတြႀကိဳက္တဲ့ ကာတြန္းရုပ္ပုံအမ်ိဳးမ်ိဳးေတြပုံေဖာ္ၿပီး မိခင္ေတြက ေန႔လယ္စာအျဖစ္ လုပ္ေပးေလ့ရွိပါတယ္။

ပန္ကိတ္(Okonomiyaki)
အရသာရွိတဲ့ အစာေတြကို တဆင့္ၿပီးတဆင့္ထပ္ေႀကာ္ထားတဲ့ ၾကြပ္ၾကြပ္ရြရြပန္ကိတ္ကလည္း ဂ်ပန္အစားအစာေတြထဲမွာတစ္ခုအပါအဝင္ျဖစ္ပါတယ္။ ကိုယ္စားခ်င္တာကို ပန္းကန္လုံးတစ္လုံးထဲ ထည့္ေပးလိုက္ရုံနဲ႔ အနံ႔၊အရသာျပည့္စုံတဲ့ ပန္ကိတ္ေလးျဖစ္ေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးၾကပါလိမ့္မယ္။

သၾကားလုံး (Candy)
သၾကားလုံးဆိုေပမယ့္ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံက သၾကားလုံးေလးေတြက အရသာ အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိၿပီး လွလွပပ ဖန္တီးထားတာမို႔လို႔ ျမင္လိုက္တာနဲ႔ မစားရက္ေလာက္ေအာင္ ျဖစ္သြားေစမွာပါ။ ေဈးထဲဆုိင္ေတြမွာ မေတြ႕ရင္ေတာင္မွ အိမ္နီးခ်င္းေတြက လက္ေဆာင္အေနျဖင့္ သင့္ကို ျပင္ဆင္ေပးပါလိမ့္မယ္။

အသားလႊာ ( Sashimi)
ေရပတ္လည္ဝိုင္းေနတဲ့ ဂ်ပန္ကၽြန္းေလးမွာ ေနာက္ထပ္နာမည္ေက်ာ္အစားအစာတမ်ိုးကေတာ့ ပင္လယ္စာလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေတြကို လႊာထားတဲ့ အသားလႊာပါ။ ဆယ္လ္မြန္၊ တူနာ၊ ျပည္ႀကီးငါးႏွင့္ pufferfish အစိမ္းေတြကို သုံးေလ့ရွိပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္းမွာေတာ့ ပင္လယ္စာမဟုတ္ဘဲ နာမည္ႀကီးေနတဲ့ ဆာရွီမိကေတာ့ ျမင္းအသားပဲျဖစ္ပါတယ္။

အသားျပားေႀကာ္(Tonkatsu)
ဝက္သားကို ဆီပူထဲထည့္ၿပီး ၾကြပ္ၾကြပ္ေလးေႀကာ္ထားတဲ့ အသားျပားေႀကာ္ပူပူေလးကို ထမင္း၊ေကာ္ဖီ၊ tonkatsu ေဆာ့စ္ေတြနဲ႔ တြဲဖက္စားသုံးႏုိင္ပါတယ္။ ဝက္သားအျပင္ ၾကက္သားနဲ႔လဲ ရွိပါတယ္။

ခါရီ(Curry)
အသားျပားေႀကာ္နဲ႔ ဆင္တူေပမယ့္ သူ႔ထက္ပိုၿပီး အရသာရွိတယ္လို႔ ဆိုတဲ့ ခါရီကေတာ့ အသားကို ဟင္းအႏွစ္က်ေအာင္ခ်က္ၿပီးထမင္းႏွင့္ တြဲစားရတဲ့ အရာပါ။ အရသာ ပိုေလးၿပီး ဟင္းခက္အေမႊးႀကိဳင္အစုံသုံးၿပီး ခ်က္ရတဲ့ ဟင္းတခြက္ပါ။

ကာကီဂိုရီ(Kakigori)
ကာကီဂိုရီဆိုတာ ေရခဲျခစ္ေတြကို အဝိုင္းပုံစံေဖာ္ၿပီး ႏွစ္သက္တဲ့ အရသာကို အေပၚက ဆမ္းေပးထားတဲ့ အခ်ိဳပြဲပါ။ ပဲ၊ ေရခဲမုန္႔၊custard၊ သစ္သီးနဲ႔ မိုခ်ီတို႔အေပၚက တင္ေလ့ရွိပါတယ္။


Ref;japan Insides

316 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.