အသည္းကို ကာကြယ္ေပးတဲ့ အစားအစာမ်ား

ဒီတပတ္မွာေတာ့ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာရွိတဲ့ အသည္းကို အသည္းေရာဂါမျဖစ္ေအာင္စားသင့္တဲ့ အစားအစာေတြအေၾကာင္းကို တင္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

၁) ၾကက္သြန္ျဖဴ
အသည္းေရာဂါသည္ေတြက ၾကက္သြန္ျဖဴကို ခ်က္ၿပီးသားသာ စားသုံးသင့္ပါတယ္။
Vit:A, Vit:B1, Vit:C, ဘတ္တီးရီးယားပိုးႏွင့္ ဗိုင္းရက္ပ္ပိုးတို႔ကို ဆန္႔က်င္ႏုိင္ျခင္း၊ ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ားကို ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေစပါတယ္။

၂) ကန္ဇြန္းရြက္
ကန္စြန္းရြက္မွာ အသားဓာတ္၊ အဆီဓာတ္၊ မူလဆား၊ Niacin၊ မုန္လာဥနီဓာတ္ စတာေတြပါဝင္ၿပီး အဆိပ္ေျပေစႏိုင္စြမ္းလဲ ရွိပါတယ္။

၃)ေဂၚဖီထုပ္
ေဂၚဖီထုပ္ထဲတြင္ Vit:C, Vit B1,B2,B12,Vit E တို႔ပါဝင္ၿပီး အစိမ္းစားျခင္းျဖင့္ အစာအိမ္ႏွင့္ အူသိမ္ျပည္တည္နာ၊ နာက်င္ျခင္းတို႔အတြက္ ထိေရာက္ပါတယ္။

၄) မိႈ
မိႈတြင္ Polysaccharides ၊ဗီတာမင္မ်ား၊ အသားဓာတ္၊ စားသုံးဆီမ်ားပါဝင္ပါတယ္။ Polysaccharides က ကိုယ္ခံအားရွိျခင္း၊ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။ အသည္းေရာဂါရွိသူမ်ား မၾကာခဏ စားသုံးေပးသင့္ပါတယ္။

၅)မိႈေျခာက္(fungus)
မိႈေျခာက္ထဲမွာ အသားဓာတ္၊အဆီဓာတ္၊ polysaccharide ဓာတ္ပါဝင္ပါတယ္။ အစာအိမ္အတြက္ အာဟာရျဖစ္ေစပါတယ္။

၆) ပင္လယ္ေရေမွာ္မ်ား
ပင္လယ္ေရေမွာ္မ်ားတြင္ အိုင္အိုဒင္းျဒပ္၊ဗီတာမင္၊အသားဓာတ္၊အဆီဓာတ္၊ alginic acid.ပါဝင္တာေၾကာင့္ ခၽြဲသလိပ္မ်ားကို ေပ်ာ္ေစပါတယ္။ ေသြးထြက္သည့္အခါ ခဲေစတဲ့ ကလာပ္စည္း စုစည္းျခင္းကို တားျမစ္ေပးျခင္း၊ ဖက္ခြက္နာ ျဖစ္ျခင္းမွ ခုခံႏိုင္ပါတယ္။

၇) မုန္လာဥနီ
မုန္လာဥနီထဲတြင္ ဗီတာမင္ေအ ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္အမ်ားဆုံးပါဝင္တာေၾကာင့္ အသည္းေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ သင့္ေလ်ာ္ပါတယ္။အစာအိမ္ကို က်န္းမာေစျခင္း၊ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္းေတြလဲရွိပါတယ္။

၈) ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲတြင္ အသားဓာတ္၊အဆီဓာတ္၊Vit:B1, Vit:B2, Vit:C နွင့္ မုန္လာဥနီဓာတ္မ်ားပါဝင္ပါတယ္။ အဆိပ္ေျပ အပူက်ေစႏိုင္တဲ့အျပင ္အသည္းအဆီဖုံးသူမ်ားအတြက္လဲသင့္ေလ်ာ္ပါတယ္။

၉) ေက်ာက္ဖရုံသီး
ဗီတာမင္ဓာတ္၊အသားဓာတ္အဆီဓာတ္မ်ားပါဝင္ၿပီး ေက်ာက္ဖရုံသီးအခြံက အေရာင္က်ေစျခင္း၊ အေစ့က အနာပဆုပ္အေရာင္က်ေစျခင္း၊ ခၽြဲေပ်ာ္ေခ်ာင္းဆိုးေပ်ာက္ျခင္း၊ ေက်ာက္ဖရုံသီးအသားက ေရငတ္ေျပျခင္း၊အပူက်ေစျခင္း၊ငါး၊ဂဏန္း အဆိပ္ကို ေျဖႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။

၁၀) သခြားသီး
Vit:B1,VitB2 ႏွင့္ အသားဓာတ္၊အဆီဓာတ္တို႔ပါဝင္ပါတယ္။ အသားမွ်င္က အူလမ္းေၾကာင္းမွာရွိတဲ့ အဆိပ္ေတြကို ဖယ္ထုတ္ႏိုင္ျခင္း၊ ကိုလတ္စထေရာကိုက်ဆင္းႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။ သခြားသီးထဲတြင္ အယ္ကိုေဟာအက္ဆစ္က သၾကားဓာတ္ကိုပါ တားပီး အဆီျဖစ္ေအာင္လုပ္ေဆာင္ႏိုင္တာေၾကာင့္ အဆီမ်ားေသာ အသည္းေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

Re;www.rd.com

434 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.