လူအမ်ားစုတြင္ ခ်ဳိ႕တဲ့ေနတတ္ေသာ အာဟာရဓာတ္ ငါးမ်ဳိး

အစားအေသာက္ေတြ စားေနေပမယ့္ လူအမ်ားစုဟာ အဓိက လိုအပ္တဲ့ အာဟာရ ဓာတ္ေတြ ခ်ဳိ႕တဲ့ ေနတတ္ပါတယ္။ ဒီလို အေရးပါတဲ့ အာဟာရ ဓာတ္ေတြ ခ်ဳိ႕တဲ့ေနရင္ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေလျဖတ္တာ၊ ေညာင္းညာ ႏံုးခ်ိတာနဲ႔ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ တက္တာေတြလို က်န္းမာေရး ျပႆနာေတြ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ မ်ားပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ကံေကာင္းတာက ဒီအာဟာရ ဓာတ္ေတြကို အစားအေသာက္ ေတြကေန အလြယ္တကူ ရႏိုင္တာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

(၁) ဗီတာမင္ ဒီ
အ႐ိုးေတြကို သန္စြမ္းေစတဲ့ ဗီတာမင္ပါ။ ေသြးလွည့္ ပတ္မႈဆိုင္ရာ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ဗီတာမင္ဒီ ခ်ဳိ႕တဲ့ သူေတြဟာ ႏွလံုးေရာဂါထတာနဲ႔ ေလျဖတ္ တာတို႔ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၈၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ျမင့္မားေၾကာင္း သိရပါတယ္။ အေၾကာင္း ကေတာ့ ဗီတာမင္ဒီဟာ ေသြးလႊတ္ေၾကာ ေတြရဲ႕ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က် ေစလို႔ပါ။ ေသြးထဲမွာ ဗီတာမင္ဒီပါဝင္မႈ ျမင့္မားတဲ့ သူေတြ အေနနဲ႔ အဆီစုေဆာင္းမႈ ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း၊ ဗီတာမင္ဒီ ရွိတာက ဗိုက္အဆီကို ေလ်ာ့က် ေစေၾကာင္း သိရပါတယ္။

ဗီတာမင္ဒီ ရရွိေအာင္
ခရမ္းလြန္ ေရာင္ျခည္ ဘီကို အေရျပားက ရရွိတဲ့အခါမွာ ခႏၶာကိုယ္ကေန ဗီတာမင္ဒီ ထုတ္လုပ္ ေပးပါတယ္။ တကယ္လို႔ ေနေရာင္ျခည္ကို မခံယူ ျဖစ္ရင္ ဗီတာမင္ဒီပါတဲ့ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ တူနာငါးနဲ႔ မက္ကရာယ္ငါးေတြကို စားေပးပါ။ ႏို႔နဲ႔ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိးမွာလည္း ဗီတာမင္ဒီ ပါဝင္ပါတယ္။

(၂) မဂၢနီဆီယမ္
မဂၢနီဆီယမ္က လုပ္ငန္းေဆာင္တာ အမ်ားႀကီးကို လုပ္ေဆာင္ ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာ ၃၀၀ ေက်ာ္မွာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ မဂၢနီဆီယမ္ပမာဏ နည္းပါး တာက၊ ေသြးထဲက C-reactive ပ႐ိုတင္း အဆင့္ကို တိုးေစပါတယ္။ C-reactive ပ႐ိုတင္းဟာ ႏွလံုးေရာဂါကုိ ျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။

မဂၢနီဆီယမ္ ရရွိေအာင္
တစ္ေန႔မွာ မဂၢနီဆီယမ္ ၄၀၀ မီလီဂရမ္ ရရွိေအာင္ မွီဝဲပါ။ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ မဂၢနီဆီယမ္ အလံုအေလာက္ မရွိရင္ ဆဲလ္ေတြဟာ စြမ္းအင္ထုတ္လုပ္ဖို႔ ပင္ပန္း ရတတ္ပါတယ္။ မဂၢနီဆီယမ္ ရရွိေအာင္ ဟင္းႏုနယ္ရြက္နဲ႔ ေဟလိဘက္ ငါးေတြ စားသင့္ပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ မဂၢနီဆီယမ္ ၂၅၀ မီလီဂရမ္ မွီဝဲသင့္ ပါတယ္။

(၃) ဗီတာမင္ B12
ဗီတာမင္ B12 ဟာ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ အစိတ္အပိုင္း တစ္ခုျဖစ္တဲ့ Gray Matter ကို အက်ဳိးျပဳ ပါတယ္။ ဗီတာမင္ B12 အဆင့္ နည္းတဲ့ အသက္ႀကီး သူေတြက ဗီတာမင္ B12 အျမင့္ဆံုးရွိေနသူနဲ႔ ယွဥ္ရင္ ငါးႏွစ္အတြင္း ဦးေႏွာက္ထုထည္ ဆံုး႐ႈံးမႈ ျမန္ဆန္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။

ဗီတာမင္ B12 ရရွိေအာင္
သိုးသားနဲ႔ ဆယ္လ္မြန္ငါး ေတြမွာ ဗီတာမင္ B12 မ်ားစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ပ႐ိုတင္း ဓာတ္နဲ႔တြဲၿပီး ရွိေန တတ္ပါတယ္။ အားျဖည့္ ေကြကာထဲမွာ ဗီတာမင္ B 12 အျမင့္ဆံုး ပါဝင္ပါတယ္။

(၄) ပိုတက္စီယမ္
ပိုတက္စီယမ္ မရွိရင္ ႏွလံုးက ေကာင္းေကာင္း ခုန္ႏိုင္မွာ မဟုတ္သလို ႂကြက္သားေတြ ကလည္း ေကာင္းစြာ က်ဳံ႕ဆန္႔ ႏိုင္စြမ္းရွိမွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဦးေႏွာက္ကလည္း သတင္း အခ်က္အလက္ ေတြကို ေကာင္းေကာင္း ဘာသာျပန္ႏိုင္မွာ မဟုတ္ပါ။ ပိုတက္စီယမ္ဟာ ဆဲလ္ေတြကို ဂလူးကို႔စ္ သံုးႏိုင္ေအာင္ ကူညီပါတယ္။ ဒါမွ စြမ္းအင္ရရွိ လာမွာပါ။

ပိုတက္စီယမ္ ရရွိေအာင္
ေသြးထဲမွာ ဆိုဒီယမ္မ်ားေနရင္ ေသြးတိုး ႏိုင္ပါတယ္။ ပံုမွန္ ပိုတက္စီယမ္ အဆင့္ ရွိေနမွသာ ေသြးဖိအား ေကာင္းမွာပါ။ ေထာပတ္သီး တစ္လံုးမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၁၀၀၀ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ၿပီး ငွက္ေပ်ာသီး တစ္လံုးမွာ ပိုတက္ စီယမ္ ၄၀၀ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။ အာလူး တစ္ခြက္မွာ လည္း ပိုတက္စီယမ္ ၁၆၀၀ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။

(၅) အိုင္အိုဒင္း
သိုင္းရြိဳက္ဂလင္းကေန ေဟာ္မုန္း T3နဲ႔ T4တို႔ ထုတ္ႏိုင္ဖို႔အတြက္ အိုင္အို ဒင္း လိုအပ္ပါတယ္။ ဒီေဟာ္မုန္း ႏွစ္မ်ဳိး စလံုးဟာ ကယ္လိုရီ ေလာင္ကၽြမ္းမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးထားပါတယ္။ အိုင္အိုဒင္း အလံုအေလာက္ မရွိတာက ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ တက္တာနဲ႔ ႏံုးတာေတြကို ျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။

အိုင္အိုဒင္း ရရွိေအာင္
အိုင္အိုဒင္းဟာ ႏို႔မွာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ဒိန္ခ်ဥ္ ထဲမွာလည္း အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ တစ္ေန႔မွာ အနည္းဆံုး ဥတစ္လံုး ဒါမွမဟုတ္ ဒိန္ခ်ဥ္ တစ္ခြက္ စားေပးပါ။

[ Unicode ]

အစားအသောက်တွေ စားနေပေမယ့် လူအများစုဟာ အဓိက လိုအပ်တဲ့ အာဟာရ ဓာတ်တွေ ချို့တဲ့ နေတတ်ပါတယ်။ ဒီလို အရေးပါတဲ့ အာဟာရ ဓာတ်တွေ ချို့တဲ့နေရင် နှလုံးရောဂါ၊ လေဖြတ်တာ၊ ညောင်းညာ နုံးချိတာနဲ့ ကိုယ်အလေးချိန် တက်တာတွေလို ကျန်းမာရေး ပြဿနာတွေ ဖြစ်နိုင်ခြေ များပါတယ်။ ဒါပေမဲ့ ကံကောင်းတာက ဒီအာဟာရ ဓာတ်တွေကို အစားအသောက် တွေကနေ အလွယ်တကူ ရနိုင်တာပဲ ဖြစ်ပါတယ်။

(၁) ဗီတာမင် ဒီ
အရိုးတွေကို သန်စွမ်းစေတဲ့ ဗီတာမင်ပါ။ သွေးလှည့် ပတ်မှုဆိုင်ရာ လေ့လာမှု တစ်ရပ်အရ ဗီတာမင်ဒီ ချို့တဲ့ သူတွေဟာ နှလုံးရောဂါထတာနဲ့ လေဖြတ် တာတို့ ဖြစ်နိုင်ခြေ ၈၀ ရာခိုင်နှုန်း မြင့်မားကြောင်း သိရပါတယ်။ အကြောင်း ကတော့ ဗီတာမင်ဒီဟာ သွေးလွှတ်ကြော တွေရဲ့ ရောင်ရမ်းမှုကို လျော့ကျ စေလို့ပါ။ သွေးထဲမှာ ဗီတာမင်ဒီပါဝင်မှု မြင့်မားတဲ့ သူတွေ အနေနဲ့ အဆီစုဆောင်းမှု လျော့နည်းကြောင်း၊ ဗီတာမင်ဒီ ရှိတာက ဗိုက်အဆီကို လျော့ကျ စေကြောင်း သိရပါတယ်။

ဗီတာမင်ဒီ ရရှိအောင်
ခရမ်းလွန် ရောင်ခြည် ဘီကို အရေပြားက ရရှိတဲ့အခါမှာ ခန္ဓာကိုယ်ကနေ ဗီတာမင်ဒီ ထုတ်လုပ် ပေးပါတယ်။ တကယ်လို့ နေရောင်ခြည်ကို မခံယူ ဖြစ်ရင် ဗီတာမင်ဒီပါတဲ့ ဆယ်လ်မွန်ငါး၊ တူနာငါးနဲ့ မက်ကရာယ်ငါးတွေကို စားပေးပါ။ နို့နဲ့ ဥအမျိုးမျိုးမှာလည်း ဗီတာမင်ဒီ ပါဝင်ပါတယ်။

(၂) မဂ္ဂနီဆီယမ်
မဂ္ဂနီဆီယမ်က လုပ်ငန်းဆောင်တာ အများကြီးကို လုပ်ဆောင် ပါတယ်။ ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ လုပ်ငန်း ဆောင်တာ ၃၀၀ ကျော်မှာ ပါဝင်နေပါတယ်။ မဂ္ဂနီဆီယမ်ပမာဏ နည်းပါး တာက၊ သွေးထဲက C-reactive ပရိုတင်း အဆင့်ကို တိုးစေပါတယ်။ C-reactive ပရိုတင်းဟာ နှလုံးရောဂါကို ဖြစ်စေ နိုင်ပါတယ်။

မဂ္ဂနီဆီယမ် ရရှိအောင်
တစ်နေ့မှာ မဂ္ဂနီဆီယမ် ၄၀၀ မီလီဂရမ် ရရှိအောင် မှီဝဲပါ။ ခန္ဓာကိုယ်ထဲမှာ မဂ္ဂနီဆီယမ် အလုံအလောက် မရှိရင် ဆဲလ်တွေဟာ စွမ်းအင်ထုတ်လုပ်ဖို့ ပင်ပန်း ရတတ်ပါတယ်။ မဂ္ဂနီဆီယမ် ရရှိအောင် ဟင်းနုနယ်ရွက်နဲ့ ဟေလိဘက် ငါးတွေ စားသင့်ပါတယ်။ ဒါမှမဟုတ် မဂ္ဂနီဆီယမ် ၂၅၀ မီလီဂရမ် မှီဝဲသင့် ပါတယ်။

(၃) ဗီတာမင် B12
ဗီတာမင် B12 ဟာ ဦးနှောက်ရဲ့ အစိတ်အပိုင်း တစ်ခုဖြစ်တဲ့ Gray Matter ကို အကျိုးပြု ပါတယ်။ ဗီတာမင် B12 အဆင့် နည်းတဲ့ အသက်ကြီး သူတွေက ဗီတာမင် B12 အမြင့်ဆုံးရှိနေသူနဲ့ ယှဉ်ရင် ငါးနှစ်အတွင်း ဦးနှောက်ထုထည် ဆုံးရှုံးမှု မြန်ဆန်ကြောင်း သိရပါတယ်။

ဗီတာမင် B12 ရရှိအောင်
သိုးသားနဲ့ ဆယ်လ်မွန်ငါး တွေမှာ ဗီတာမင် B12 များစွာ ပါဝင်နေပါတယ်။ ပရိုတင်း ဓာတ်နဲ့တွဲပြီး ရှိနေ တတ်ပါတယ်။ အားဖြည့် ကွေကာထဲမှာ ဗီတာမင် B 12 အမြင့်ဆုံး ပါဝင်ပါတယ်။

(၄) ပိုတက်စီယမ်
ပိုတက်စီယမ် မရှိရင် နှလုံးက ကောင်းကောင်း ခုန်နိုင်မှာ မဟုတ်သလို ကြွက်သားတွေ ကလည်း ကောင်းစွာ ကျုံ့ဆန့် နိုင်စွမ်းရှိမှာ မဟုတ်ပါဘူး။ ဦးနှောက်ကလည်း သတင်း အချက်အလက် တွေကို ကောင်းကောင်း ဘာသာပြန်နိုင်မှာ မဟုတ်ပါ။ ပိုတက်စီယမ်ဟာ ဆဲလ်တွေကို ဂလူးကို့စ် သုံးနိုင်အောင် ကူညီပါတယ်။ ဒါမှ စွမ်းအင်ရရှိ လာမှာပါ။

ပိုတက်စီယမ် ရရှိအောင်
သွေးထဲမှာ ဆိုဒီယမ်များနေရင် သွေးတိုး နိုင်ပါတယ်။ ပုံမှန် ပိုတက်စီယမ် အဆင့် ရှိနေမှသာ သွေးဖိအား ကောင်းမှာပါ။ ထောပတ်သီး တစ်လုံးမှာ ပိုတက်စီယမ် ၁၀၀၀ မီလီဂရမ် ပါဝင်ပြီး ငှက်ပျောသီး တစ်လုံးမှာ ပိုတက် စီယမ် ၄၀၀ မီလီဂရမ် ပါဝင်ပါတယ်။ အာလူး တစ်ခွက်မှာ လည်း ပိုတက်စီယမ် ၁၆၀၀ မီလီဂရမ် ပါဝင်ပါတယ်။

(၅) အိုင်အိုဒင်း
သိုင်းရွိုက်ဂလင်းကနေ ဟော်မုန်း T3နဲ့ T4တို့ ထုတ်နိုင်ဖို့အတွက် အိုင်အို ဒင်း လိုအပ်ပါတယ်။ ဒီဟော်မုန်း နှစ်မျိုး စလုံးဟာ ကယ်လိုရီ လောင်ကျွမ်းမှုကို ထိန်းချုပ်ပေးထားပါတယ်။ အိုင်အိုဒင်း အလုံအလောက် မရှိတာက ကိုယ် အလေးချိန် တက်တာနဲ့ နုံးတာတွေကို ဖြစ်စေ နိုင်ပါတယ်။

အိုင်အိုဒင်း ရရှိအောင်
အိုင်အိုဒင်းဟာ နို့မှာ ပါဝင်ပါတယ်။ ဥအမျိုးမျိုးနဲ့ ဒိန်ချဉ် ထဲမှာလည်း အိုင်အိုဒင်းဓာတ် ပါဝင် တာကြောင့် တစ်နေ့မှာ အနည်းဆုံး ဥတစ်လုံး ဒါမှမဟုတ် ဒိန်ချဉ် တစ်ခွက် စားပေးပါ။

Ref; goodhealth

 

187 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.