ကိုယ္အေလးခ်ိန္ထိန္းသိမ္းၾကသူတိုင္း အစားေတြ အမ်ားႀကီး မစားမိေစဖို႔

တစ္ရက္တစ္ရက္ စားဖို႔ေသာက္ဖို႔အေၾကာင္းကို အနည္းဆုံးအခါ ၂၀၀ ေလာက္ေတြးမိတယ္ဆိုတာ သင္ သိပါသလား? ဒါေၾကာင့္ ဒီလို စိတ္မထိန္းႏိုင္ဘဲ အလြန္အကြၽံ ဆြဲတတ္သူေတြအတြက္ အေထာက္အကူျဖစ္မယ့္ နည္းလမ္းေလးေတြ ေဝမၽွေပးလိုက္ပါတယ္။

၁။ ဘယ္ေလာက္စားလိုက္သလဲ အမွတ္အသား လုပ္ထားပါ
အစားအေသာက္ကို လြန္လြန္ကဲကဲ စားေသာက္မိေစတဲ့ အခ်က္က ကိုယ္ဘယ္ေလာက္ စားေသာက္လိုက္မိသလဲ ဆိုတာ ေသခ်ာ သတိမျပဳမိလို႔ ျဖစ္တယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။ ဒီေတာ့ ကိုယ္ ဘယ္ေလာက္ စားလိုက္သလဲဆိုတာ သိေအာင္ အမွတ္အသားလုပ္ထားပါ။ ဘီယာ ေသာက္ရင္လည္း ဘယ္ႏွပုလင္း ကုန္သြားၿပီလဲ သိေအာင္ ပုလင္းေထာင္ထားပါ။ ဘူေဖးလို အဝစားရတဲ့ဆိုင္မ်ိဳးဆိုရင္လည္း ကိုယ္စားလိုက္တဲ့ ပန္းကန္အလြတ္ေတြကို ျမင္သာတဲ့ေနရာမွာ ထားပါ။ ဒီနည္းေတြ သုံးၿပီး စားသင့္တာထပ္ အလြန္အကြၽံ ပိုမစားေသာက္မိေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္တတ္သြားပါလိမ့္မယ္။

၂။ အကန႔္အသတ္လုပ္ၿပီး စားေသာက္ပါ
အစားအေသာက္ကို အလြန္အကြၽံ စားေသာက္မိေစတဲ့ ေနာက္တစ္ခ်က္ကေတာ့ အစားအေသာက္ ထုပ္ပိုးမႈပုံစံပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ သိပ္သိသာတဲ့အခ်က္ မဟုတ္ေပမဲ့ စားတဲ့ အႀကိမ္ေရ မ်ားလာတာနဲ႔ နည္းနည္းခ်င္းစီ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္လာေစမွာပါ။ ဥပမာ ေပးရရင္ ဘူးအရွည္နဲ႔ ထည့္ထားတဲ့ အာလူးေၾကာ္ေတြကို ျမင္ေယာင္ၾကည့္ပါ။ အာလူးေၾကာ္ တစ္ခ်ပ္ခ်င္းစီကို စီစီရီရီထည့္ထားၿပီး တစ္ခ်ပ္ခ်င္း ႏႈိက္စားသြား႐ုံပဲမို႔ သတိမထားမိရင္ ခဏေလးနဲ႔ တစ္ဘူးလုံး ကုန္သြားႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ျဖစ္ႏိုင္ရင္ ပိုေသးတဲ့ ဘူး ၃ ဘူးေလာက္မွာ ခြဲထည့္ထားပါ။ ဒီနည္းအားျဖင့္ တစ္ဘူး ကုန္သြားနဲ႔ ကိုယ္ဘယ္ေလာက္ စားမိၿပီလဲဆိုတာ ပိုသတိျပဳမိႏိုင္ၿပီး အခ်ိန္မွီ ရပ္တန႔္ဖို႔ ပိုလြယ္ကူသြားမွာပါ။

၃. ေ႐ြးခ်ယ္စရာ သိပ္အမ်ားႀကီး မထားပါနဲ႔
ေလ့လာမႈေတြအရ ကိုယ့္ေရွ႕မွာ ေ႐ြးခ်ယ္စားေသာက္စရာ အစားအစာေတြ အရမ္းမ်ားေနရင္ လိုအပ္တာထပ္ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္ ပို စားေသာက္မိတတ္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ အရသာတစ္မ်ိဳးတည္းကိုပဲ ထပ္ခါတလဲလဲ စားေနမိရင္ လွ်ာေပၚက အရသာ ခံစားတဲ့ အာ႐ုံေၾကာေလးေတြ ထုံသြားၿပီး စားခ်င္စိတ္ ကုန္ဆုံးသြားတတ္တဲ့သေဘာ ျဖစ္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ ႀကိဳက္သေလာက္ယူစားလို႔ရတဲ့ ဘူေဖးပြဲမ်ိဳးေတြမွာ ထိန္းထိန္းသိမ္းသိမ္း စားေသာက္ခ်င္ရင္ ကိုယ့္အႀကိဳက္ဆုံးဟင္း ႏွစ္မ်ိဳး၊ သုံးမ်ိဳး ေလာက္ပဲ ထပ္ခါတလဲလဲစားတာ၊ ေသာက္စရာဆိုလည္း တစ္မ်ိဳးတည္းပဲ ေသာက္ေနတာမ်ိဳး လုပ္ၾကည့္လို႔ရပါတယ္။

၄။ အစားအေသာက္ေတြကို မ်က္စိေရွ႕ မထားပါနဲ႔
ဒီအခ်က္ကေတာ့ ရွင္းပါတယ္။ ကိုယ္ မျမင္ရေတာ့ စိတ္ထဲ မေပၚလာ၊ မေပၚလာေတာ့ စားခ်င္စိတ္ မျဖစ္ေတာ့ဘူးေပါ့။ ေနာက္ၿပီး ကိုယ့္မ်က္စိေရွ႕ အစားအေသာက္ တစ္ခုေပၚလာရင္ အရင္ဆုံး စိတ္ထဲမွာ ေပၚလာတဲ့ ေမးခြန္းက ငါဒါကိုစားလိုက္ရင္ ေကာင္းမလားဆိုတာပါပဲ။ ဒါေၾကာင့္ ျမင္ပါမ်ားေလ စားခ်င္တဲ့စိတ္က ပိုမ်ားေလ ျဖစ္မွာပါပဲ။ ဒီစိတ္ကို လွည့္စားခ်င္ရင္ ကိုယ့္မ်က္စိေရွ႕မွာ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ သစ္သီးဝလံေတြပဲ ထားလိုက္ပါ။ စားမိရင္ေတာင္ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးရွိေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

၅.။ လြယ္လြယ္ကူကူ မစားႏိုင္ေအာင္ လုပ္ယူပါ
အစားအေသာက္ တစ္ခုကို ယူစားဖို႔လြယ္ကူေလ ပိုစားျဖစ္ေလပါပဲ။ ကိုယ့္႐ုံးခန္းထဲမွာျဖစ္ေစ၊ အိပ္ခန္းထဲမွာျဖစ္ေစ အာလူးေၾကာ္၊ သၾကားလုံး၊ ေဝဖာ လိုလြယ္လြယ္ကူကူ စားလို႔ရၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း မညီၫြတ္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ မထားပါနဲ႔။ လြယ္လြယ္ကူကူ ထယူစားလို႔ ရေနသေ႐ြ႕စားမိေနမွာပါပဲ။ ဒါေၾကာင့္ အစားအေသာက္ မွန္သမွ်ကို တကူးတက ထသြားယူမွ စားလို႔ရမယ့္ေနရာမွာပဲ စုထားပါ။

၆။ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း စားပါ
အစားအစာကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေသခ်ာေၾကညက္ေအာင္ ဝါးစားတဲ့သူေတြက ပိုၿပီး ဗိုက္ျပည့္လြယ္တာေၾကာင့္ အစားနည္းသြားတာကို ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ တိတိက်က် ေျပာရရင္ မနက္စာ၊ ေန႔လည္စာ၊ ညစာလို အဓိက အစာစားခ်ိန္ကို မိနစ္ ၂၀ ကေန ၃၀ ေလာက္ထိ အခ်ိန္ယူၿပီး စားေသာက္သင့္တယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။ ဒီလို အခ်ိန္ေပးၿပီး စားတဲ့အခါ ဦးေႏွာက္က အလြန္အကြၽံ စားခ်င္တဲ့စိတ္ကို ေလ်ာ့ပါးသြားေအာင္ လုပ္ေပးၿပီး ခႏၶာကိုယ္ကလည္း ဗိုက္ျပည့္ေနေစတဲ့ ခံစားခ်က္ ျဖစ္ေပၚေအာင္ ေဟာ္မုန္းဓာတ္တစ္မ်ိဳး ထုတ္လုပ္ေပးပါတယ္။

၇။ စားေနရင္း တီဗီမၾကည့္ပါနဲ႔
တီဗီမွ မဟုတ္ပါဘူး။ အစားအေသာက္ စားေနတုန္း သီခ်င္းနားေထာင္တာ၊ ဂိမ္းေဆာ့တာ ေတြကကိုယ္စားေနတဲ့ အစားအေသာက္ေပၚကေန အာ႐ုံပ်ံ႕ႏွံ႔ေစၿပီး ကိုယ္ကိုယ္တိုင္ သတိမထားမိဘဲ အလြန္အကြၽံ စားေသာက္မိတာေတြ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ထပ္ စိတ္ဝင္စားဖို႔ေကာင္းတဲ့တစ္ခ်က္က ကိုယ္ၾကည့္ေနတဲ့ ႐ုပ္သံ ဇာတ္လမ္းက ၾကာေလေလ စားေသာက္မိတာမ်ားေလေလ ဆိုတဲ့အခ်က္ပါ။ ဆိုေတာ့ စားရင္းေသာက္ရင္း တီဗီၾကည့္မယ္ဆိုရင္ေတာင္ ဘာၾကည့္ၾကမလဲဆိုတာ အေရးပါလာပါၿပီ။

၈။ ဆာမွစားပါ
အစားအေသာက္ဆိုတာ ခႏၶာကိုယ္ ပုံမွန္လည္ပတ္ အလုပ္လုပ္ႏိုင္ဖို႔ စြမ္းအင္အရင္းအျမစ္တစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေန႔စဥ္စားဖို႔ ေသာက္ဖို႔ လိုအပ္တာ မွန္ပါတယ္။ သို႔ေပမဲ့ တကယ္မဆာဘဲ စားမိေသာက္မိေနရင္လည္း စြမ္းအင္ေတြ ပိုလွ်ံၿပီး အက်ိဳးမရွိပါျဖစ္မွာပါ။ စားခ်ိန္ေသာက္ခ်ိန္ေရာက္လို႔ စားလိုက္တယ္ဆိုတာထပ္ အမွန္တကယ္ ဗိုက္ဆာေနလို႔၊ စြမ္းအင္လိုအပ္လို႔ စားေသာက္မိတာမ်ိဳးပဲ ျဖစ္ပါေစ။

၉။ က်န္းမာေရးအတြက္ဆိုၿပီး ေခါင္းစဥ္တပ္ေရာင္းတဲ့အစားအစာ တခ်ိဳ႕ကို ဂ႐ုစိုက္ပါ
အခုေခတ္မွာ စားေသာက္စရာ အမ်ိဳးအစားေတြမ်ားလြန္းတာရယ္၊ ေၾကညာအား ေကာင္းလြန္းတာရယ္ေတြေၾကာင့္ စားစရာ ေ႐ြးဝယ္ရင္ ပိုၿပီး မ်က္စိလည္စရာ ျဖစ္လာပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ အစားအေသာက္ေတြမွာ “Low Fat” အဆီပါဝင္မႈ နည္းသည္ ဆိုၿပီး တပ္ထားတိုင္းလည္း သိပ္မယုံၾကည္လိုက္ပါနဲ႔။ အဆီပါဝင္မႈ နည္းတိုင္း ကယ္လိုရီပါဝင္မႈနည္းတာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဒါ့ေၾကာင့္ အဆီပါဝင္မႈ နည္းတယ္ဆိုၿပီး စားရင္း ကယ္လိုရီေတြ အမ်ားႀကီး တက္သြားႏိုင္ပါတယ္။

၁၀။ အစားအေသာက္ ေ႐ြးပါ
အစားအေသာက္ေတြ စားလိုက္ရင္ ဗိုက္ျပည့္သြားတာ မွန္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ စားလိုက္တဲ့ အစားအေသာက္ေပၚ မူတည္ၿပီး စားလိုက္တိုင္း ဝလာတဲ့သူနဲ႔ စားေပမဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္မလာတဲ့သူ ဆိုၿပီး ကြဲပါေသးတယ္။ ဒီလို ကြဲျပားရတဲ့အဓိက အခ်က္ကေတာ့ စားလိုက္တဲ့ အစားအေသာက္ေပၚ မူတည္ပါတယ္။ အဆီေတြ၊ အေၾကာ္အေလွာ္ေတြ၊ ထမင္းေတြစားလည္း ဗိုက္ျပည့္သလို အမွ်င္ဓာတ္ႂကြယ္ဝတဲ့ အသီးအႏွံေတြ၊ ကန္စြန္းဥ၊ ငွက္ေပ်ာသီးစတာေတြ စားလည္း ဗိုက္ျပည့္တာမို႔ က်န္းမာေရးအတြက္ ပိုသင့္ေတာ္မယ့္ အစားအစာေတြကိုပဲ ေ႐ြးခ်ယ္စားသုံးသင့္ပါတယ္။

[ Unicode ]

တစ်ရက်တစ်ရက် စားဖို့သောက်ဖို့အကြောင်းကို အနည်းဆုံးအခါ ၂၀၀ လောက်တွေးမိတယ်ဆိုတာ သင် သိပါသလား? ဒါကြောင့် ဒီလို စိတ်မထိန်းနိုင်ဘဲ အလွန်အကျွံ ဆွဲတတ်သူတွေအတွက် အထောက်အကူဖြစ်မယ့် နည်းလမ်းလေးတွေ ဝေမျှပေးလိုက်ပါတယ်။

၁။ ဘယ်လောက်စားလိုက်သလဲ အမှတ်အသား လုပ်ထားပါ
အစားအသောက်ကို လွန်လွန်ကဲကဲ စားသောက်မိစေတဲ့ အချက်က ကိုယ်ဘယ်လောက် စားသောက်လိုက်မိသလဲ ဆိုတာ သေချာ သတိမပြုမိလို့ ဖြစ်တယ်လို့ ဆိုထားပါတယ်။ ဒီတော့ ကိုယ် ဘယ်လောက် စားလိုက်သလဲဆိုတာ သိအောင် အမှတ်အသားလုပ်ထားပါ။ ဘီယာ သောက်ရင်လည်း ဘယ်နှပုလင်း ကုန်သွားပြီလဲ သိအောင် ပုလင်းထောင်ထားပါ။ ဘူဖေးလို အဝစားရတဲ့ဆိုင်မျိုးဆိုရင်လည်း ကိုယ်စားလိုက်တဲ့ ပန်းကန်အလွတ်တွေကို မြင်သာတဲ့နေရာမှာ ထားပါ။ ဒီနည်းတွေ သုံးပြီး စားသင့်တာထပ် အလွန်အကျွံ ပိုမစားသောက်မိအောင် ထိန်းချုပ်တတ်သွားပါလိမ့်မယ်။

၂။ အကန့်အသတ်လုပ်ပြီး စားသောက်ပါ
အစားအသောက်ကို အလွန်အကျွံ စားသောက်မိစေတဲ့ နောက်တစ်ချက်ကတော့ အစားအသောက် ထုပ်ပိုးမှုပုံစံပဲ ဖြစ်ပါတယ်။ သိပ်သိသာတဲ့အချက် မဟုတ်ပေမဲ့ စားတဲ့ အကြိမ်ရေ များလာတာနဲ့ နည်းနည်းချင်းစီ ကိုယ်အလေးချိန် တက်လာစေမှာပါ။ ဥပမာ ပေးရရင် ဘူးအရှည်နဲ့ ထည့်ထားတဲ့ အာလူးကြော်တွေကို မြင်ယောင်ကြည့်ပါ။ အာလူးကြော် တစ်ချပ်ချင်းစီကို စီစီရီရီထည့်ထားပြီး တစ်ချပ်ချင်း နှိုက်စားသွားရုံပဲမို့ သတိမထားမိရင် ခဏလေးနဲ့ တစ်ဘူးလုံး ကုန်သွားနိုင်ပါတယ်။ ဒါကြောင့်ဖြစ်နိုင်ရင် ပိုသေးတဲ့ ဘူး ၃ ဘူးလောက်မှာ ခွဲထည့်ထားပါ။ ဒီနည်းအားဖြင့် တစ်ဘူး ကုန်သွားနဲ့ ကိုယ်ဘယ်လောက် စားမိပြီလဲဆိုတာ ပိုသတိပြုမိနိုင်ပြီး အချိန်မှီ ရပ်တန့်ဖို့ ပိုလွယ်ကူသွားမှာပါ။

၃. ရွေးချယ်စရာ သိပ်အများကြီး မထားပါနဲ့
လေ့လာမှုတွေအရ ကိုယ့်ရှေ့မှာ ရွေးချယ်စားသောက်စရာ အစားအစာတွေ အရမ်းများနေရင် လိုအပ်တာထပ် ၂၅ ရာခိုင်နှုန်းလောက် ပို စားသောက်မိတတ်တယ်လို့ ဆိုပါတယ်။ အရသာတစ်မျိုးတည်းကိုပဲ ထပ်ခါတလဲလဲ စားနေမိရင် လျှာပေါ်က အရသာ ခံစားတဲ့ အာရုံကြောလေးတွေ ထုံသွားပြီး စားချင်စိတ် ကုန်ဆုံးသွားတတ်တဲ့သဘော ဖြစ်ပါတယ်။

ဒါကြောင့် ကြိုက်သလောက်ယူစားလို့ရတဲ့ ဘူဖေးပွဲမျိုးတွေမှာ ထိန်းထိန်းသိမ်းသိမ်း စားသောက်ချင်ရင် ကိုယ့်အကြိုက်ဆုံးဟင်း နှစ်မျိုး၊ သုံးမျိုး လောက်ပဲ ထပ်ခါတလဲလဲစားတာ၊ သောက်စရာဆိုလည်း တစ်မျိုးတည်းပဲ သောက်နေတာမျိုး လုပ်ကြည့်လို့ရပါတယ်။

၄။ အစားအသောက်တွေကို မျက်စိရှေ့ မထားပါနဲ့
ဒီအချက်ကတော့ ရှင်းပါတယ်။ ကိုယ် မမြင်ရတော့ စိတ်ထဲ မပေါ်လာ၊ မပေါ်လာတော့ စားချင်စိတ် မဖြစ်တော့ဘူးပေါ့။ နောက်ပြီး ကိုယ့်မျက်စိရှေ့ အစားအသောက် တစ်ခုပေါ်လာရင် အရင်ဆုံး စိတ်ထဲမှာ ပေါ်လာတဲ့ မေးခွန်းက ငါဒါကိုစားလိုက်ရင် ကောင်းမလားဆိုတာပါပဲ။ ဒါကြောင့် မြင်ပါများလေ စားချင်တဲ့စိတ်က ပိုများလေ ဖြစ်မှာပါပဲ။ ဒီစိတ်ကို လှည့်စားချင်ရင် ကိုယ့်မျက်စိရှေ့မှာ ကျန်းမာရေးနဲ့ ညီညွတ်တဲ့ သစ်သီးဝလံတွေပဲ ထားလိုက်ပါ။ စားမိရင်တောင် ကျန်းမာရေးအတွက် အကျိုးရှိစေမှာ ဖြစ်ပါတယ်။

၅. လွယ်လွယ်ကူကူ မစားနိုင်အောင် လုပ်ယူပါ
အစားအသောက် တစ်ခုကို ယူစားဖို့လွယ်ကူလေ ပိုစားဖြစ်လေပါပဲ။ ကိုယ့်ရုံးခန်းထဲမှာဖြစ်စေ၊ အိပ်ခန်းထဲမှာဖြစ်စေ အာလူးကြော်၊ သကြားလုံး၊ ဝေဖာ လိုလွယ်လွယ်ကူကူ စားလို့ရပြီး ကျန်းမာရေးနဲ့လည်း မညီညွတ်တဲ့ အစားအသောက်တွေ ဖြစ်နိုင်ရင် မထားပါနဲ့။ လွယ်လွယ်ကူကူ ထယူစားလို့ ရနေသရွေ့စားမိနေမှာပါပဲ။ ဒါကြောင့် အစားအသောက် မှန်သမျှကို တကူးတက ထသွားယူမှ စားလို့ရမယ့်နေရာမှာပဲ စုထားပါ။

၆. ဖြည်းဖြည်းချင်း စားပါ
အစားအစာကို ဖြည်းဖြည်းချင်း သေချာကြေညက်အောင် ဝါးစားတဲ့သူတွေက ပိုပြီး ဗိုက်ပြည့်လွယ်တာကြောင့် အစားနည်းသွားတာကို တွေ့ရှိရပါတယ်။ တိတိကျကျ ပြောရရင် မနက်စာ၊ နေ့လည်စာ၊ ညစာလို အဓိက အစာစားချိန်ကို မိနစ် ၂၀ ကနေ ၃၀ လောက်ထိ အချိန်ယူပြီး စားသောက်သင့်တယ်လို့ ဆိုကြပါတယ်။ ဒီလို အချိန်ပေးပြီး စားတဲ့အခါ ဦးနှောက်က အလွန်အကျွံ စားချင်တဲ့စိတ်ကို လျော့ပါးသွားအောင် လုပ်ပေးပြီး ခန္ဓာကိုယ်ကလည်း ဗိုက်ပြည့်နေစေတဲ့ ခံစားချက် ဖြစ်ပေါ်အောင် ဟော်မုန်းဓာတ်တစ်မျိုး ထုတ်လုပ်ပေးပါတယ်။

၇။ စားနေရင်း တီဗီမကြည့်ပါနဲ့
တီဗီမှ မဟုတ်ပါဘူး။ အစားအသောက် စားနေတုန်း သီချင်းနားထောင်တာ၊ ဂိမ်းဆော့တာ တွေကကိုယ်စားနေတဲ့ အစားအသောက်ပေါ်ကနေ အာရုံပျံ့နှံ့စေပြီး ကိုယ်ကိုယ်တိုင် သတိမထားမိဘဲ အလွန်အကျွံ စားသောက်မိတာတွေ ဖြစ်နိုင်ပါတယ်။ နောက်ထပ် စိတ်ဝင်စားဖို့ကောင်းတဲ့တစ်ချက်က ကိုယ်ကြည့်နေတဲ့ ရုပ်သံ ဇာတ်လမ်းက ကြာလေလေ စားသောက်မိတာများလေလေ ဆိုတဲ့အချက်ပါ။ ဆိုတော့ စားရင်းသောက်ရင်း တီဗီကြည့်မယ်ဆိုရင်တောင် ဘာကြည့်ကြမလဲဆိုတာ အရေးပါလာပါပြီ။

၈။ ဆာမှစားပါ
အစားအသောက်ဆိုတာ ခန္ဓာကိုယ် ပုံမှန်လည်ပတ် အလုပ်လုပ်နိုင်ဖို့ စွမ်းအင်အရင်းအမြစ်တစ်ခု ဖြစ်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် နေ့စဉ်စားဖို့ သောက်ဖို့ လိုအပ်တာ မှန်ပါတယ်။ သို့ပေမဲ့ တကယ်မဆာဘဲ စားမိသောက်မိနေရင်လည်း စွမ်းအင်တွေ ပိုလျှံပြီး အကျိုးမရှိပါဖြစ်မှာပါ။ စားချိန်သောက်ချိန်ရောက်လို့ စားလိုက်တယ်ဆိုတာထပ် အမှန်တကယ် ဗိုက်ဆာနေလို့၊ စွမ်းအင်လိုအပ်လို့ စားသောက်မိတာမျိုးပဲ ဖြစ်ပါစေ။

၉။ ကျန်းမာရေးအတွက်ဆိုပြီး ခေါင်းစဉ်တပ်ရောင်းတဲ့အစားအစာ တချို့ကို ဂရုစိုက်ပါ
အခုခေတ်မှာ စားသောက်စရာ အမျိုးအစားတွေများလွန်းတာရယ်၊ ကြေညာအား ကောင်းလွန်းတာရယ်တွေကြောင့် စားစရာ ရွေးဝယ်ရင် ပိုပြီး မျက်စိလည်စရာ ဖြစ်လာပါတယ်။ တချို့ အစားအသောက်တွေမှာ “Low Fat” အဆီပါဝင်မှု နည်းသည် ဆိုပြီး တပ်ထားတိုင်းလည်း သိပ်မယုံကြည်လိုက်ပါနဲ့။ အဆီပါဝင်မှု နည်းတိုင်း ကယ်လိုရီပါဝင်မှုနည်းတာ မဟုတ်ပါဘူး။ ဒါ့ကြောင့် အဆီပါဝင်မှု နည်းတယ်ဆိုပြီး စားရင်း ကယ်လိုရီတွေ အများကြီး တက်သွားနိုင်ပါတယ်။

၁၀။ အစားအသောက် ရွေးပါ
အစားအသောက်တွေ စားလိုက်ရင် ဗိုက်ပြည့်သွားတာ မှန်ပါတယ်။ ဒါပေမဲ့ စားလိုက်တဲ့ အစားအသောက်ပေါ် မူတည်ပြီး စားလိုက်တိုင်း ဝလာတဲ့သူနဲ့ စားပေမဲ့ ကိုယ်အလေးချိန် တက်မလာတဲ့သူ ဆိုပြီး ကွဲပါသေးတယ်။ ဒီလို ကွဲပြားရတဲ့အဓိက အချက်ကတော့ စားလိုက်တဲ့ အစားအသောက်ပေါ် မူတည်ပါတယ်။ အဆီတွေ၊ အကြော်အလှော်တွေ၊ ထမင်းတွေစားလည်း ဗိုက်ပြည့်သလို အမျှင်ဓာတ်ကြွယ်ဝတဲ့ အသီးအနှံတွေ၊ ကန်စွန်းဥ၊ ငှက်ပျောသီးစတာတွေ စားလည်း ဗိုက်ပြည့်တာမို့ ကျန်းမာရေးအတွက် ပိုသင့်တော်မယ့် အစားအစာတွေကိုပဲ ရွေးချယ်စားသုံးသင့်ပါတယ်။

Ref; goodhealth

163 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.