ႏုပ်ိဳက်န္းမာေအာင္ ေခ်ာကလက္ကိုေဆာင္

ေခ်ာကလက္စားလို႔ ရလာမယ့္ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကေတာ့ အံဖြယ္ပါပဲေနာ္။ ဒါဆို ေခ်ာကလက္စားရင္း ေခ်ာကလက္ရဲ႕ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို ၾကည့္လိုက္ရေအာင္လား။

၁။ ေခ်ာကလက္ဟာ သင့္ကိုပိုၿပီး ဥာဏ္ရည္ ဥာဏ္ေသြးထက္ျမက္ေစပါတယ္။ ေခ်ာကလက္ဟာ သင့္ဦးေႏွာက္ကိုပိုၿပီး ႏိုးၾကားသြက္လက္ေစပါတယ္။

၂။ ေခ်ာကလက္ဟာ သင့္ကိုပိုၿပီး လွပလာေစပါမယ္။ ကိုကိုးအမႈန္႔ၾကမ္းကို အလွအပေရးရာ ထိန္းသိမ္းေရးမွာ အဓိကပါ၀င္ ပစၥည္းအေနျဖင့္အသံုးျပဳေနၾကပါၿပီ။ အဓိကကေတာ့ ကိုကိုးအမႈန္႔မွာ Anti-Oxidant (ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း)ေတြ ေပါမ်ားစြာ ပါ၀င္ ေသာေၾကာင့္ ေနေလာင္ျခင္း၊ ေလထုညစ္ညမ္းျခင္း၊ စီးကရက္ႏွင့္ အရက္ေသာက္ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚေသာ အသားအရည္ ညစ္ႏြမ္းျခင္း၊ တင္းတိပ္၊ မွဲ႔ေျခာက္ႏွင့္ အသက္အရြယ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာေသာ အေရးအေၾကာင္းေတြကို သိသာထင္ရွားစြာ ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါ တယ္။

၃။ ေခ်ာကလက္ဟာ သင့္ကိုပိုၿပီး သြယ္လ်လွပလာေစပါမယ္။ ေခ်ာကလက္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို ပိုမိုျမန္ဆန္ေစျခင္း ျဖင့္ ပိုလွ်ံေနေသာ ကယ္လိုရီေတြကို ေလာင္ကၽြမ္းေစ ပါတယ္။ ေခ်ာကလက္ မၾကာခဏစားသံုးတဲ့ သူေတြဟာ မစားသံုးေသာသူေတြထက္ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့နည္းတာကို ေတြ႔ရပါတယ္။ သတိထားရမယ့္ အခ်က္ကေတာ့ မိမိစားသံုးမယ့္ ေခ်ာ ကလက္ဟာ အဆီ ႏွင့္ သၾကားမ်ားစြာ မပါ၀င္ဖို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

၄။ ေခ်ာကလက္ဟာ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္းကို သက္သာေစပါတယ္။ ေခ်ာကလက္မွာ Mood-Boosting Chemical (စိတ္ဓာတ္ျမႇင့္ တင္ေပးေသာ ဓာတုပစၥည္း) လို႔ေခၚတဲ့ Phenylethylamine(PEA) ပါ၀င္ပါတယ္။ လူတစ္ေယာက္ဟာ ခ်စ္ျခင္းကိုခံစားမိၿပီဆိုလွ်င္ (PEA) ဟာ ဦးေႏွာက္ကေန ထြက္လာပါတယ္။ ထိုမွတစ္ဆင့္ ထြက္ရွိလာသည့္ ေဟာ္မုန္းေတြဟာ ေပ်ာ္ရႊင္ၾကည္ႏူးျခင္းဆိုတဲ့ ခံစား ခ်က္ကို ျဖစ္ ေပၚေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စိတ္ဓာတ္က်ေနေသာ လူတစ္ေယာက္ဟာ ေခ်ာကလက္မ်ားမ်ားစားသံုးသင့္ပါတယ္။

၅။ လူႀကီးေတြအေနျဖင့္လည္း အခုခ်ိန္ကစၿပီး ေခ်ာကလက္ပူပူေလးတစ္ခြက္ကို ပံုမွန္ေသာက္သံုးျခင္းအားျဖင့္ Dementia (သတိေမ့ေရာဂါ)၊ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ေသြးတိုးေရာဂါတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာ ကြယ္ႏိုင္ေတာ့မည္ ျဖစ္ပါတယ္။

[ Unicode ]

ချောကလက်စားလို့ ရလာမယ့် အကျိုးကျေးဇူးတွေကတော့ အံဖွယ်ပါပဲနော်။ ဒါဆို ချောကလက်စားရင်း ချောကလက်ရဲ့ အကျိုးကျေးဇူးတွေကို ကြည့်လိုက်ရအောင်လား။

၁။ ချောကလက်ဟာ သင့်ကိုပိုပြီး ဉာဏ်ရည် ဉာဏ်သွေးထက်မြက်စေပါတယ်။ ချောကလက်ဟာ သင့်ဦးနှောက်ကိုပိုပြီး နိုးကြားသွက်လက်စေပါတယ်။

၂။ ချောကလက်ဟာ သင့်ကိုပိုပြီး လှပလာစေပါမယ်။ ကိုကိုးအမှုန့်ကြမ်းကို အလှအပရေးရာ ထိန်းသိမ်းရေးမှာ အဓိကပါဝင် ပစ္စည်းအနေဖြင့်အသုံးပြုနေကြပါပြီ။ အဓိကကတော့ ကိုကိုးအမှုန့်မှာ Anti-Oxidant (ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်း)တွေ ပေါများစွာ ပါဝင် သောကြောင့် နေလောင်ခြင်း၊ လေထုညစ်ညမ်းခြင်း၊ စီးကရက်နှင့် အရက်သောက်ခြင်းကြောင့် ဖြစ်ပေါ်သော အသားအရည် ညစ်နွမ်းခြင်း၊ တင်းတိပ်၊ မှဲ့ခြောက်နှင့် အသက်အရွယ်ကြောင့် ဖြစ်ပေါ်လာသော အရေးအကြောင်းတွေကို သိသာထင်ရှားစွာ ပျောက်ကင်းစေနိုင်ပါ တယ်။

၃။ ချောကလက်ဟာ သင့်ကိုပိုပြီး သွယ်လျလှပလာစေပါမယ်။ ချောကလက်ဟာ ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ ဇီဝဖြစ်စဉ်ကို ပိုမိုမြန်ဆန်စေခြင်း ဖြင့် ပိုလျှံနေသော ကယ်လိုရီတွေကို လောင်ကျွမ်းစေ ပါတယ်။ ချောကလက် မကြာခဏစားသုံးတဲ့ သူတွေဟာ မစားသုံးသောသူတွေထက် ခန္ဓာကိုယ်အလေးချိန် လျော့နည်းတာကို တွေ့ရပါတယ်။ သတိထားရမယ့် အချက်ကတော့ မိမိစားသုံးမယ့် ချော ကလက်ဟာ အဆီ နှင့် သကြားများစွာ မပါဝင်ဖို့ပဲ ဖြစ်ပါတယ်။

၄။ ချောကလက်ဟာ စိတ်ဓာတ်ကျခြင်းကို သက်သာစေပါတယ်။ ချောကလက်မှာ Mood-Boosting Chemical (စိတ်ဓာတ်မြှင့် တင်ပေးသော ဓာတုပစ္စည်း) လို့ခေါ်တဲ့ Phenylethylamine(PEA) ပါဝင်ပါတယ်။ လူတစ်ယောက်ဟာ ချစ်ခြင်းကိုခံစားမိပြီဆိုလျှင် (PEA) ဟာ ဦးနှောက်ကနေ ထွက်လာပါတယ်။ ထိုမှတစ်ဆင့် ထွက်ရှိလာသည့် ဟော်မုန်းတွေဟာ ပျော်ရွှင်ကြည်နူးခြင်းဆိုတဲ့ ခံစား ချက်ကို ဖြစ် ပေါ်စေပါတယ်။ ဒါကြောင့် စိတ်ဓာတ်ကျနေသော လူတစ်ယောက်ဟာ ချောကလက်များများစားသုံးသင့်ပါတယ်။

၅။ လူကြီးတွေအနေဖြင့်လည်း အခုချိန်ကစပြီး ချောကလက်ပူပူလေးတစ်ခွက်ကို ပုံမှန်သောက်သုံးခြင်းအားဖြင့် Dementia (သတိမေ့ရောဂါ)၊ နှလုံးရောဂါနှင့် သွေးတိုးရောဂါတို့ မဖြစ်အောင် ကာ ကွယ်နိုင်တော့မည် ဖြစ်ပါတယ်။

Ref; proschocolate

119 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.