အဂၤါအစိတ္ပိုင္းေတြကို ဆိုးဝါးစြာထိခိုက္ေစတဲ့ အသင့္စားေခါက္ဆဲြထုပ္ေတြအေၾကာင္း

ေစ်းေပါျပီး ေရေႏြးေလးနဲ႔ျပဳတ္လိုက္႐ံုနဲ႔ ခ်က္ခ်င္း အရသာ႐ွိတဲ့ ေခါက္ဆဲြျပဳတ္္တစ္ပဲြကို ရ႐ွိေစတဲ့ အသင့္စား ေခါက္ဆဲြထုပ္ေတြ တျဖည္းျဖည္းနဲ႔လူေတြ ပိုမိုစားသံုးလာၾကပါတယ္။ အရသာ႐ွိေပမယ့္
အာဟာရမျဖစ္ဘူး။

အေမြးၾကိဳင္ဆီေတြ ၊ အရသာအခ်ဳိမႈန္႔ေတြထည့္ျပီး ၅မိနစ္အတြင္းရ႐ွိတဲ့ ႐ွလြတ္ ႐ွလြတ္ေခါက္ဆဲြ
ျပဳတ္ေတြမွာ carbohydrates မ်ားစြာပါဝင္ျပီး သင့္ကို ဝလာေစပါတယ္။ ပ႐ိုတိန္းဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ နဲ႔ ဗီတာမင္တို႔ဟာ အလြန္နည္းပါးပါတယ္။ အာဟာရမျဖစ္မွန္းသိတာေတာင္လူေတြက အားပါးတရစားေနၾကတာပါပဲ။

4491758635_4eb1f4abf7_b

World Instant Noodles Association (WINA) အရ ၅၂ႏုိင္ငံမွာ အသင့္စားေခါက္ဆဲြစားသံုးသူ ၉၇.၇ ဘီလီလ်ံ႐ွိပါတယ္။ အဲ့ဒီႏုိင္ငံေတြမွာ စားသံုးသူအမ်ားဆံုး ႏုိင္ငံကေတာ့ တ႐ုတ္ပဲျဖစ္
ပါတယ္။ သူတို႔ဆီမွာ အသင့္စားေခါက္ဆဲြ စားသံုးသူ ၄ဝ.၄၃ ဘီလီလ်ံ႐ွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ အင္ဒိုနီး႐ွားမွာ ၁၃.၂ဝ ဘီလီလ်ံ ႐ွိပါတယ္။ အေမရိကန္မွာေတာ့ ၂ဝ၁၅ခုႏွစ္တုန္းက ၄ဘီလီလ်ံ႐ွိခဲ့တယ္လို႔ သိရပါတယ္။

ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အာဟာရမျဖစ္ ဆုိးက်ဳိးေတြသာေပးႏုိင္တဲ့Junk Food ေတြပါပဲ။ ဟားဗတ္နဲ႔ Baylor တကၠသိုလ္မ်ားရဲ႕ေလ့လာမႈအရ အသင့္စားေခါက္ဆဲြေတြဟာ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ေသြးခဲပိတ္ေရာဂါေတြျဖစ္ေစႏုိင္တယ္လို႔ Washington Post မွာေဖာ္ျပထားပါတယ္။

Related image

ေတာင္ကိုရီးယားမွာ အသက္၁၉ႏွစ္ကေန ၆၄႐ွိတဲ့ လူေပါင္းတစ္ေသာင္းေက်ာ္ကို က်န္းမာေရးစစ္ေဆးၾကေတာ့ အမ်ဳိးသမီးအမ်ားစုမွာ စားသံုးထားတဲ့ ေခါက္ဆဲြေတြေၾကာင့္ အႏၱရာယ္႐ွိ metabolic syndrome ေတြအျဖစ္မ်ားတာေတြ႔ခဲ့ရပါတယ္။ ေယာက်္ားေလးေတြမွာေတာ့ မေတြ႔႐ွိခဲ့ဘူးတဲ့။ Metabolic syndrome ဟာ ေသြးထဲ သၾကားဓာတ္မ်ားေစျပီး ေသြးဖိအားျမင့္တက္ေစကာ ဆီးခ်ဳိ ၊ ေသြးခဲပိတ္ျခင္းနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါေတြကို ျဖစ္ေစတာပါပဲ။

အိႏိၵယမွာေတာ့ Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) အဖဲြ႔အစည္းက က်န္းမာေရးနဲ႔မညီညြတ္တဲ့ အသင့္စားေခါက္ဆဲြထုတ္ေတြကို ပိတ္ပင္ေနျပီလုိ႔ သိရပါတယ္။ ေရာင္းတဲ့သူေတြက ေရာင္းေနေပမယ့္လည္း ျဖစ္ရင္ကိုယ္ပဲခံရမွာမို႔လို႔ အတတ္ႏုိင္ဆံုး ပုိက္ဆံနဲ႔ ေရာဂါေပးမ၀ယ္ပဲ အျခားအာဟာရျဖစ္မယ့္ အစားစာေတြကိုသာ စားသံုးပါလုိ႔ ။

(Unicode)

စျေးပေါပြီး ရေနွေးလေးနဲ့ပြုတ်လိုက်ရုံနဲ့ ချက်ချင်း အရသာရှိတဲ့ ခေါက်ဆွဲပြုတ််တစ်ပွဲကို ရရှိစေတဲ့ အသင့်စား ခေါက်ဆွဲထုပ်တွေ တဖြည်းဖြည်းနဲ့လူတွေ ပိုမိုစားသုံးလာကြပါတယ်။ အရသာရှိပေမယ့်
အာဟာရမဖြစ်ဘူး။

အမွေးကြိုင်ဆီတွေ ၊ အရသာအချိုမှုန့်တွေထည့်ပြီး ၅မိနစ်အတွင်းရရှိတဲ့ ရှလွတ် ရှလွတ်ခေါက်ဆွဲ
ပြုတ်တွေမှာ carbohydrates များစွာပါဝင်ပြီး သင့်ကို ဝလာစေပါတယ်။ ပရိုတိန်းဓာတ်၊ အမျှင်ဓာတ် နဲ့ ဗီတာမင်တို့ဟာ အလွန်နည်းပါးပါတယ်။ အာဟာရမဖြစ်မှန်းသိတာတောင်လူတွေက အားပါးတရစားနေကြတာပါပဲ။

World Instant Noodles Association (WINA) အရ ၅၂နိုင်ငံမှာ အသင့်စားခေါက်ဆွဲစားသုံးသူ ၉၇.၇ ဘီလီလျံရှိပါတယ်။ အဲ့ဒီနိုင်ငံတွေမှာ စားသုံးသူအများဆုံး နိုင်ငံကတော့ တရုတ်ပဲဖြစ်
ပါတယ်။ သူတို့ဆီမှာ အသင့်စားခေါက်ဆွဲ စားသုံးသူ ၄ဝ.၄၃ ဘီလီလျံရှိတယ်လို့ သိရပါတယ်။ အင်ဒိုနီးရှားမှာ ၁၃.၂ဝ ဘီလီလျံ ရှိပါတယ်။ အမေရိကန်မှာတော့ ၂ဝ၁၅ခုနှစ်တုန်းက ၄ဘီလီလျံရှိခဲ့တယ်လို့ သိရပါတယ်။

ခန္ဓာကိုယ်အတွက် အာဟာမဖြစ် ဆိုးကျိုးတွေသာပေးနိုင်တဲ့Junk Food တွေပါပဲ။ ဟားဗတ်နဲ့ Baylor တက္ကသိုလ်များရဲ့လေ့လာမှုအရ အသင့်စားခေါက်ဆွဲတွေဟာ နှလုံးရောဂါနဲ့ သွေးခဲပိတ်ရောဂါတွေဖြစ်စေနိုင်တယ်လို့ Washington Post မှာဖော်ပြထားပါတယ်။

တောင်ကိုရီးယားမှာ အသက်၁၉နှစ်ကနေ ၆၄ရှိတဲ့ လူပေါင်းတစ်သောင်းကျော်ကို ကျန်းမာရေးစစ်ဆေးကြတော့ အမျိုးသမီးအများစုမှာ စားသုံးထားတဲ့ ခေါက်ဆွဲတွေကြောင့် အန္တရာယ်ရှိ metabolic syndrome တွေအဖြစ်များတာတွေ့ခဲ့ရပါတယ်။ ယောကျ်ားလေးတွေမှာတော့ မတွေ့ရှိခဲ့ဘူးတဲ့။ Metabolic syndrome ဟာ သွေးထဲ သကြားဓာတ်များစေပြီး သွေးဖိအားမြင့်တက်စေကာ ဆီးချို ၊ သွေးခဲပိတ်ခြင်းနဲ့ နှလုံးရောဂါတွေကို ဖြစ်စေတာပါပဲ။

အိန္ဒိာမှာတော့ Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) အဖွဲ့အစည်က ကျန်းမာရေးနဲ့မညီညွတ်တဲ့ အသင့်စားခေါက်ဆွဲထုတ်တွေကို ပိတ်ပင်နေပြီလို့ သိရပါတယ်။ ရောင်းတဲ့သူတွေက ရောင်းနေပေမယ့်လည်း ဖြစ်ရင်ကိုယ်ပဲခံရမှာမို့လို့ အတတ်နိုင်ဆုံး ပိုက်ဆံနဲ့ ရောဂါပေးမဝယ်ပဲ အခြားအာဟာရဖြစ်မယ့် အစားစာတွေကိုသာ စားသုံးပါလို့ ။

0 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.