တရုတ္နည္းနဲ႕၀ိတ္ခ်ရေအာင္…

အိမ္းတစ္ေန႕တစ္ေန႕လည္း ၀ိတ္ခ်နည္းေတြေပါင္းေသာင္းေျခာက္ေထာင္ ကိုျမင္ေတြ႕ဖတ္ရႈေနရတာပဲ …ဟီး မလုပ္ျဖစ္တာလြဲလို႕ေပါ႔ေနာ္။  ဟ ဒီတစ္ခါ ကအဆန္းေန္ာ China လူမ်ိဳးရဲ႕ေနထိုင္မႈအသံုးေဆာင္ပံုစံမ်ိဳးေတြနဲ႕၀ိတ္ခ်ျကည္႔ရေအာင္…
(၁) ထမင္းနဲ႕ေခါက္ဆြဲကိုျကိုက္နွစ္သက္ျကတယ္
ဟင္ ဘာလားေပါ႔ ထမင္းေတြေခါက္ဆြဲေတြက ကယ္လိုရီမ်ားတဲ႔ဟာကို သူတုိ႕ကို စားရင္၀ိတ္ဘယ္က်ေတာ႔မလဲေပါ႔.. ေတြးေနျကျပီမလား။ဆုိလိုခ်င္တာက သူတို႕လူမ်ိဳးေတြဟာ ထမင္းေတြ ေခါက္ဆြဲေတြကို စားျပီးခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္တဲ႔ကယ္လိုရီကို ယူျကတာပါ။ ထမင္းခ်ိန္မွာထမင္း
မစားပဲ တစ္ျခားေပါက္တကရအစားစားျပီး ကယ္လိုရီတက္လာတာမ်ိဳး၊ အစာခံျပီး ျပည္႔၀တဲ႔ထမင္းေတြေခါက္ဆြဲေတြကိုမစားပဲ အဆာခံတာမ်ိဳးေတြကို မလုပ္ေစပဲနည္းမွန္လမ္းမွန္စားျပီး လုိအပ္တဲ႔ကယ္လိုရီသာရရယူျပီး မလိုအပ္တဲ႔အျပင္စားေတြအဆီေတြကို ေရွာင္ခိုင္းျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
(၂) မိသားစုနဲ႕စားသလိုစားပါ
မိသားစုနဲ႕ထမင္းစားတဲ႔အခါ ဘယ္ေလာက္ပဲဟင္းေကာင္းေတြေပါေပါ တစ္ေယာက္ကို တစ္ေယာက္ ညွာတာစိတ္နဲ႕အသီးေရာ အရြက္ေကာအသားေရာ အဆီပါတာေတြေရာ မပါတာေတြေရာ ကို မ်ွတျပီးစားတတ္ျကပါတယ္။ ဒီလိုမ်ွတေအာင္စားျခင္းဟာ ခႏၶာကိုယ္မွာလိုအပ္တဲ႔ အာဟာရကို
တိုးပြားေစျပီး မလိုအပ္တဲ႔အဆီေတြ၀င္မလာေအာင္တားစီးေပးနိုင္ပါတယ္။
(၃) ေသးငယ္တဲ႔ပန္းကန္လံုးေတြသံုးျပီးတူနဲ႕စားတဲ႔အက်င္႔
တရုတ္လူမ်ိဳး အမ်ားစုဟာ ထမင္းစားတဲ႔အခ်ိန္မွာ ပန္းကန္လံုးေသးေသးေလးနဲ႕စားေလ႔ရွိျကပါတယ္။ ပန္းကန္လံုးနဲ႕စားတာေျကာင္႔ထမင္းစားနည္းေစပါတယ္။ ေနာက္တူသံုးတာဟာ သိပ္ေကာင္းတဲ႔နည္းတစ္နည္းးပါ။ တူနဲ႕ဆြဲတာနဲ႕ဇြန္းနဲ႕ခပ္စားတာဟာ ပမာဏ အမ်ားျကီးကြာပါတယ္
။ ျပီးေတာ႔ တူနဲ႕စားဟာ အ၀င္နည္းျပီး အစားနည္းေစတာေျကာင္႔ ထမင္းတစ္လံုးသာကုန္သြားမယ္ ကို္ယ႔္ခႏၶာကိုယ္ထဲသိပ္ ကယ္လိုရီ မ်ားမ်ား ေရာက္မသြားနိုင္ပါဘူး။ ဒါေျကာင္႔ အခုေနာက္ပိုင္း၀ိတ္ခ်တဲ႕လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားဟာ တူနဲ႕ထမင္းကို စားေလ႔ရွိျကပါတယ္။
(၄) အရည္ေသာက္တစ္ခြက္အျမဲပါတယ္
တရုတ္လူမ်ိဳးေတြဟာထမင္းစားတဲ႔အခါ ဟင္းရည္ ဆီအပါပဲေရနဲ႕ခ်ည္းခ်က္ထားတဲ႔ ဟင္းရည္ပူပူေလးတစ္ခြက္ အျမဲပါေလ႔ရွိပါတယ္။ ဒီဟင္းရည္ေျကာင္႔စားတဲ႔အစာေတြရဲ႕အဆီေတြဟာ အနည္းငယ္ေပ်ာ္ျကသြားတာေျကာင္႔ ထမင္းစားရင္ ဟင္းရည္ အရည္ေသာက္ပူပူေလးတစ္ခြက္ပါမွ အဆင္ေျပပါလိမ္႔မယ္။
(၅) ေရေႏြးေသာက္ျကတယ္
တရုတ္လူမ်ိဳးေတြကထမင္းစားျပီးရင္ ေရေႏြးျကမ္းေသာက္ရမယ္ဆုိတဲ႔ အက်င္႔ေကာင္းေလးကစြဲေနျကပါျပီ။ ထမင္းစားျပီးသို႕ အစားစားျပီးခ်ိန္မွာ အခါးဓာတ္ပါတဲ႔ေရေႏြးျကမ္းကို ေသာက္သံုးျခင္းဟာ စားထားတဲ႔ အဆီေတြကို ေျကေစျပီး အခါးဓာတ္ရဲ႕အာနိသင္ေျကာင္႔ ခႏၶာကိုယ္ကို အဆီက်က်စ္လ်စ္ေစပါတယ္။

ဆိုေတာ႔ ၀ုန္းကနဲ၀ိတ္က်သြားတာမ်ိဳးမဟုတ္ပဲ အစားေလးလည္းစားရင္း တရုတ္နည္းေလးလည္းသံုးရင္း အဆီက်လွပျပီးက်န္းမာတဲ႔ဘ၀ေတြကို
ပိုင္ဆိုင္နိုင္ျကပါေစလို႕ဆုေတာင္းရင္း….

Unicode

 

အိမ်းတစ်နေ့တစ်နေ့လည်း ၀ိတ်ချနည်းတွေပေါင်းသောင်းခြောက်ထောင် ကိုမြင်တွေ့ဖတ်ရှုနေရတာပဲ …ဟီး မလုပ်ဖြစ်တာလွဲလို့ပေါ့နော်။ ဟ ဒီတစ်ခါ ကအဆန်းနေ်ာ China လူမျိုးရဲ့နေထိုင်မှုအသုံးဆောင်ပုံစံမျိုးတွေနဲ့ဝိတ်ချကြည့်ရအောင်…
(၁) ထမင်းနဲ့ခေါက်ဆွဲကိုကြိုက်နှစ်သက်ကြတယ်
ဟင် ဘာလားပေါ့ ထမင်းတွေခေါက်ဆွဲတွေက ကယ်လိုရီများတဲ့ဟာကို သူတို့ကို စားရင်ဝိတ်ဘယ်ကျတော့မလဲပေါ့.. တွေးနေကြပြီမလား။ဆိုလိုချင်တာက သူတို့လူမျိုးတွေဟာ ထမင်းတွေ ခေါက်ဆွဲတွေကို စားပြီးခန္ဓာကိုယ်အတွက် လိုအပ်တဲ့ကယ်လိုရီကို ယူကြတာပါ။ ထမင်းချိန်မှာထမင်း
မစားပဲ တစ်ခြားပေါက်တကရအစားစားပြီး ကယ်လိုရီတက်လာတာမျိုး၊ အစာခံပြီး ပြည့်ဝတဲ့ထမင်းတွေခေါက်ဆွဲတွေကိုမစားပဲ အဆာခံတာမျိုးတွေကို မလုပ်စေပဲနည်းမှန်လမ်းမှန်စားပြီး လိုအပ်တဲ့ကယ်လိုရီသာရရယူပြီး မလိုအပ်တဲ့အပြင်စားတွေအဆီတွေကို ရှောင်ခိုင်းခြင်းဖြစ်ပါတယ်။
(၂) မိသားစုနဲ့စားသလိုစားပါ
မိသားစုနဲ့ထမင်းစားတဲ့အခါ ဘယ်လောက်ပဲဟင်းကောင်းတွေပေါပေါ တစ်ယောက်ကို တစ်ယောက် ညှာတာစိတ်နဲ့အသီးရော အရွက်ကောအသားရော အဆီပါတာတွေရော မပါတာတွေရော ကို မျှတပြီးစားတတ်ကြပါတယ်။ ဒီလိုမျှတအောင်စားခြင်းဟာ ခန္ဓာကိုယ်မှာလိုအပ်တဲ့ အာဟာရကို
တိုးပွားစေပြီး မလိုအပ်တဲ့အဆီတွေဝင်မလာအောင်တားစီးပေးနိုင်ပါတယ်။
(၃) သေးငယ်တဲ့ပန်းကန်လုံးတွေသုံးပြီးတူနဲ့စားတဲ့အကျင့်
တရုတ်လူမျိုး အများစုဟာ ထမင်းစားတဲ့အချိန်မှာ ပန်းကန်လုံးသေးသေးလေးနဲ့စားလေ့ရှိကြပါတယ်။ ပန်းကန်လုံးနဲ့စားတာကြောင့်ထမင်းစားနည်းစေပါတယ်။ နောက်တူသုံးတာဟာ သိပ်ကောင်းတဲ့နည်းတစ်နည်းးပါ။ တူနဲ့ဆွဲတာနဲ့ဇွန်းနဲ့ခပ်စားတာဟာ ပမာဏ အများကြီးကွာပါတယ်
။ ပြီးတော့ တူနဲ့စားဟာ အဝင်နည်းပြီး အစားနည်းစေတာကြောင့် ထမင်းတစ်လုံးသာကုန်သွားမယ် ကို်ယ့်ခန္ဓာကိုယ်ထဲသိပ် ကယ်လိုရီ များများ ရောက်မသွားနိုင်ပါဘူး။ ဒါကြောင့် အခုနောက်ပိုင်းဝိတ်ချတဲ့လူတော်တော်များများဟာ တူနဲ့ထမင်းကို စားလေ့ရှိကြပါတယ်။
(၄) အရည်သောက်တစ်ခွက်အမြဲပါတယ်
တရုတ်လူမျိုးတွေဟာထမင်းစားတဲ့အခါ ဟင်းရည် ဆီအပါပဲရေနဲ့ချည်းချက်ထားတဲ့ ဟင်းရည်ပူပူလေးတစ်ခွက် အမြဲပါလေ့ရှိပါတယ်။ ဒီဟင်းရည်ကြောင့်စားတဲ့အစာတွေရဲ့အဆီတွေဟာ အနည်းငယ်ပျော်ကြသွားတာကြောင့် ထမင်းစားရင် ဟင်းရည် အရည်သောက်ပူပူလေးတစ်ခွက်ပါမှ အဆင်ပြေပါလိမ့်မယ်။
(၅) ရေနွေးသောက်ကြတယ်
တရုတ်လူမျိုးတွေကထမင်းစားပြီးရင် ရေနွေးကြမ်းသောက်ရမယ်ဆိုတဲ့ အကျင့်ကောင်းလေးကစွဲနေကြပါပြီ။ ထမင်းစားပြီးသို့ အစားစားပြီးချိန်မှာ အခါးဓာတ်ပါတဲ့ရေနွေးကြမ်းကို သောက်သုံးခြင်းဟာ စားထားတဲ့ အဆီတွေကို ကြေစေပြီး အခါးဓာတ်ရဲ့အာနိသင်ကြောင့် ခန္ဓာကိုယ်ကို အဆီကျကျစ်လျစ်စေပါတယ်။
ဆိုတော့ ဝုန်းကနဲဝိတ်ကျသွားတာမျိုးမဟုတ်ပဲ အစားလေးလည်းစားရင်း တရုတ်နည်းလေးလည်းသုံးရင်း အဆီကျလှပပြီးကျန်းမာတဲ့ဘဝတွေကို
ပိုင်ဆိုင်နိုင်ကြပါစေလို့ဆုတောင်းရင်း…

0 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.