မနက္ခင္းႏိုးႏိုးခ်င္း တစ္ပန္းကန္စာ Oatmeal စားေပးရင္ တစ္ေန႔တာကိုအေကာင္းဆံုးျဖတ္သန္းဖို႔ အျပည့္စံုဆံုးနည္းလမ္းပါပဲ။ ဘာေၾကာင့္ Oatmeal ကိုစားေပးသင့္တယ္၊ အရသာ႐ွိေအာင္ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲဆိုတာကို ႐ွင္းျပေပးသြားပါမယ္။
Oatmeal လုပ္တဲ့အခါ ကိုယ္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အရသာကိုမ်ဳိးစံုလုပ္ၾကည့္လို႔ရပါတယ္။ American Cancer Society အရ Oatmeal စားေပးရင္ –
(၁) သူ႔မွာပါ႐ွိတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေၾကာင့္ ကင္ဆာကိုေျခဖ်က္ေပးႏုိင္ျပီး အဆိပ္သင့္ႏုိင္တဲ့ အက္ဆစ္ရည္ေတြကို ညွစ္ထုတ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။
(၂) Soluble fiber က LDL ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္။ HDL ကိုလက္စထေရာကုိေတာ့ ထိန္းေပးထားတယ္တဲ့။ LDL ကေကာင္းတယ္ ။ HDL ကဆုိးတယ္လို႔သိရပါတယ္။
(၃) အစာေျခစနစ္ကိုေကာင္းမြန္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါသမားမ်ားအတြက္ ပိုျပီးထိေရာက္မႈ႐ွိပါတယ္။ အစာေျခစနစ္ေႏွးေကြးတဲ့အခါ ေသြးထဲမွာသၾကားဓာတ္ေတြျမင့္တက္လာႏုိင္တာေၾကာင့္ပါ။
(၄) ႏွလံုးေရာဂါ႐ွိသူမ်ားအတြက္လည္း အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈေကာင္းေစတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ ထိုေရာဂါက အခုေလာေလာဆယ္ေတာ့ အေမရိကန္မွာအျဖစ္မ်ားေနပါတယ္။
(၅) Oatမွာပါဝင္တဲ့ phytochemicals က ကင္ဆာေရာဂါကို တိုက္ဖ်က္ေပးႏုိင္တယ္။
(၆) Oat မွာ ေကာင္းမြန္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြျဖစ္တဲ့ ဗီတာမင္ အီး ၊ Zinc ၊ selenium,copper, iron, manganese နဲ႔ magnesium တို႔ပါဝင္ျပီး ပ႐ုိတိန္းဓာတ္
လည္း အျပည့္ဝပါဝင္ပါတယ္။
အရသာရွိတဲ့ Oatmeal ကိုဘယ္လုိလုပ္မလဲ..
– Oatmeal ကို ႏို႔နဲ႔ေရာေသာက္ပါက ကယ္စီယမ္နဲ႔ ပ႐ုိတိန္းဓာတ္ေတြရ႐ွိေစပါတယ္။
– Stevia ေပါင္ဒါမႈန္႔ေရာထည့္ပါ။ သၾကားထက္ ထိုအမႈန္႔က အဆိမ့္ဓာတ္ပါလို႔ပါ။
– ေနာက္ဆံုးအေနနဲ႔ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အသီးနဲ႔တဲြဖက္ျပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ။
( ဘယ္လူးဘယ္ရီ ၊ စေတာ္ဘယ္ရီ ၊ သေဘၤာသီး စသျဖင့္ေပါ့ ) ။
မနက္ခင္းတိုင္း ပံုမွန္သံုးေဆာင္ေပးပါက က်န္းမာေရးကိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ အရသာေလးလည္း႐ွိ ၊ က်န္မာေရးနဲ႔လည္း ညီိညြတ္ဆိုေတာ့ စားရေပ်ာ္တာေပါ့။