လူကိုအဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစတဲ့ အစားအစာေတြ

အစားအစာဆိုတာလူနဲ႔တည့္ပါတယ္။ ေနမေကာင္းျဖစ္ေနတဲ့သူေတြဆို ဓာတ္စာစားေပးရတယ္ဘာညာေတြေတာင္ရွိေသးတာမဟုတ္လား။ ဒါေပမယ့္ ကုိယ္တို႔ေတြေန႔စဥ္စားျဖစ္ေနတဲ့အစားအစာေတြဟာ အႏၱရာယ္ကင္းပါရဲ႕လား။ မသိလိုက္မသိဘာသာေစ်းထဲကဝယ္စားျဖစ္ေနတာေတြဟာ ခႏၶာကုိယ္အတြက္ ထိခုိက္ေစမလား။ဒါေတြကေတြးသင့္တဲ့အရာေတြလို႔ဆုိုရမွာပါပဲ။ ဒီေတာ့ ကိုယ္တို႔ရဲ႕ေန႔စဥ္စားေသာက္စရာေတြထဲက သတိမထားပဲခ်က္ျပဳတ္မိရင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အဆိပ္အေတာက္္ျဖစ္ေစတဲ့အစားအစာေတြကိုေဖာ္ျပေပးလုိက္ပါတယ္။

 

ပုဇြန္

ပုဇြန္ကင္ၾကိဳက္တဲ့သူေလးေတြလက္ေထာင္။ ပုဇြန္ေတြမွာအစားစားရွိသလို အရမ္းကုိၾကီးတဲ့ ပင္လယ္ပုဇြန္ၾကီးေတြ၊ေရကန္နဲ႔သီးသန္႔ကုိေမြးတဲ့ေမြးျမဴေရးပုဇြန္ေတြကေတာ့ျပႆနာမရွိဘူးလို႔ဆိုရမွာပါ။ ဒါေပမယ့္ ရိုးရိုးတန္းတန္းအေလ့က်ေမြးတဲ့ပုဇြန္ေတြ၊အေလ့က်ေမြးတဲ့ပုဇြန္ဆုိတာက စိုက္ခင္းေတြဘာေတြမွာေရသြင္းထားတဲ့အခ်ိန္ အဲ့ဒီ့ေရေတြထဲမွာေပါက္ပြားတဲ့ ပုဇြန္ဆိတ္ေတြ၊ေခ်ာင္းစပ္ေျမာင္းစပ္ေတြမွာ လူးလာေခါက္တုံ႕ကူးခတ္ေနတဲ့ ပုဇြန္က်ားေတြ၊စတာေတြကုိေျပာတာပါ။ အဲဒီ့ပုဇြန္္ေတြက စိုက္ခင္းေတြမွာဆိုရင္ သီးနွံေတြအထြက္တိုးဖို႔ပိုးသတ္ေဆးေတြဖ်န္းမယ္၊ေပါင္းသတ္ေဆးေတြထည့္မယ္၊အဲ့ဒီ့အခါ ပုဇြန္ေတြက အဲ့ဒီ့ေဆးေတြရဲ႕အရွိန္္နဲ႔ေသျပီးေပါေလာေလးေတြေပၚေနေရာ၊အဲဒါေတြကို ဖမ္းျပီး ေစ်းေတြထဲမွာ ေစ်းခ်ိဳခ်ိဳနဲ႔ေရာင္းခ်တဲ့အခါ စားတဲ့သူမွာဘာျဖစ္္မလဲေတြးသာၾကည့္ေပေတာ့။

 

အာလူး

အာလူးကေတာ့ Universal Food လုိကိုျဖစ္ေနတာမုိ႔ ဘာသြားစားရမွာလဲဆုိျပီး လန္႔မသြားပါနဲ႔။အာလူးေတြက အားရွိျပီးအရသာလဲရွိတဲ့အက်ိဳးျပဳစားစရာပါ။ တစ္ခုပဲ.. အာလူးေတြကို အရမ္္းပူတဲ့ေနရာမွာထားလိုက္ရင္ ဒါမွမဟုတ္ ေၾကာင္အိမ္ထဲမွာေခ်ာင္ထုိးထားတာၾကာသြားရင္ အာလူးကအေညွာင့္ေလးေတြထြက္လာတတ္ပါတယ္။အဲ့ဒီိ့အေညွာင့္ေလးေတြကျပႆနာပါပဲ။အဲဒီ့အေညွာင့္ေလးေတြဟာ အဆိပ္္အေတာက္ပါတဲ့အရာေတြနဲ႔ဖြဲ႔စည္းထားတာပါ။ အေညွာင့္ကိုဖယ္ျပီးစားလို႔လည္းမရပါဘူး။အေညွာင့္ထြက္လာတာနဲ႔အာလူးတစ္ခုလံုးကုိပစ္ဖို႔သာျပင္ပါေတာ့။

 

မ်ွစ္

မ်ွစ္ၾကိဳက္တဲ့လူတန္းစားကလည္းအခို္င္အမာကုိရပ္တည္ေနတာပါ။မ်ွစ္္ကုိေၾကာ္စားမယ္၊သုပ္စားမယ္၊ေရေႏြးေဖ်ာျပီး တုိ႔စရာအျဖစ္စားမယ္ စသျဖင့္စားလုိ႔ေကာင္းတဲ့နည္းေတြကလည္းအမ်ားၾကီးပါ။မ်ွစ္နုနုေလးေတြဆိုအသည္းစြဲပါပဲ။ အဲ..အဲ့ဒီ့အသည္းစြဲမ်ွစ္္နုနုေလးေတြက အႏၱရာယ္ေပးမယ့္ဟာေလးေတြပါ။ နုေလေၾကာက္ရေလပါပဲ။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ မ်ွစ္နုုနုေလးေတြမွာ cyanogenic glycosides လို႔ေခၚတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးပါပါတယ္။အဲဒိီ့ျဒပ္ေပါင္းက ဘာလုပ္သလဲဆုိရင္ လူ႔ခံတြင္းထဲကထြက္တဲ့ အမ်ွင္ဓတ္ enzymes ေတြနဲ႔ ေပါင္းမိရင္ အလုိလုိဓာတ္ျပဳျပီး Hydrogen Cyanide Acid ကုိထုတ္ေပးပါတယ္။အက္စစ္ဆုိမွေတာ့ အူေတြဘာေတြျပတ္ကုန္နုိ္င္တာေပါ့။ ဒါေၾကာင့္မ်ွစ္နုနုေလးေတြကိုစားခ်င္ရင္ အရင္ေရေႏြးေဖ်ာရတာပါ။ ေရေႏြးေဖ်ာမွ အဲ့ဒီ့ျဒပ္ေပါင္းက ျပယ္လြင့္မွာပါ။

 

မိႈ

ကန္စြန္းရြက္နဲ႔မိႈနဲ႔ေၾကာ္စားမယ္တုိ႔ဘာတုိ႔။ မိႈဆြတ္ရတာေပ်ာ္စရာပါ။ သစ္လံုးၾကီးေတြ၊သစ္ပင္အျမစ္ေတြ၊အေဆာက္အအံုေတြရဲ႕ ေဘးနံရံေတြ၊ေက်ာက္ဖ်ာၾကီးေတြရဲ႕ ေထာင့္ေတြေအာက္ေတြမွာ ရွိေနမယ့္မိႈေတြကို လုိက္ဆြတ္ရတာက တူတူပုန္းတမ္းကစားရတာနဲ႔ေတာင္တူေသးေတာ့။ ခုေခတ္္ကေလးေတြေတာ့ ဒါမ်ိဳးအရသာမခံစားရရွာဘူးေပါ့ေလ။ ထားပါေတာ့။ တကယ္တမ္းမွာ မိႈဆုိတဲ့အမ်ိဳးမွာ ဘယ္မိႈကေတာ့စားလို႔ရတယ္၊ဘယ္မိႈကေတာ့ မရဘူးဆိုတာမ်ိဳးအတိအက်တရားဝင္သတ္မွတ္ထားတာမရွိပါဘူးတဲ့။ ဒီေတာ့ မိႈေတြအကုန္လံုးဟာအဆိပ္မိႈေတြျဖစ္္ေနနုိင္တာေပါ့ေနာ္။ သိပၸံပညာရွင္ေတြရဲ႕ေျပာၾကားခ်က္အရ မိႈေတြက သတၱဳေတြကို စုပ္ယူတဲ့အက်င့္ရွိတာေၾကာင့္ radioactive ျဖစ္တဲ့သတၱဳေတြကုိလည္း စုပ္ယူထားမိနုိင္တာမို႔ အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစနု္ိင္ပါတယ္၊ဒါေၾကာင့္ စက္ရံုေတြအလုပ္္ရံုေတြနားမွာ စက္ပစၥည္းတစ္ခုုခုအနားမွာ၊တယ္လီဖုန္းတာဝါတုိင္ေတြမီးအားျမွင့္စက္ေတြနားမွာေပါက္ေနတဲ့မိႈေတြကို ဝမ္းသာအားရခူးမစားမိဖို႔သတိထားရပါမယ္။

 

ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး

ပဲေတြကေတာ့ ပံုမွန္္အားျဖင့္္အဆိပ္ကရွိၾကတာပါပဲတဲ့။နည္းတာနဲ႔မ်ားတာပဲကြာတယ္လုိ႔ုဆုိပါတယ္။ ပဲနီေလးနဲ႔ ပဲၾကီးက လက္တစ္အက္စစ္ဆုိတဲ့အဆိပ္ပါဝင္မႈနႈန္းပိုမ်ားပါတယ္္။အဆိပ္ပါတယ္ဆုိေပမယ့္ ခ်က္လိုက္ရင္ေတာ့အဆိပ္္ေတြကပ်က္ျပယ္သြားမွာပါ။ သတိထားရမွာက ပဲေတြကိုၾကြက္ၾကြက္ဆူေအာင္အပူမေပးရင္ အဆိပ္အကုန္္လံုးကိုဖယ္ရွားပစ္တာမ်ိဳးမလုပ္နိုင္ပါဘူး။ မက်က္တက်က္ပဲေတြဟာ ပဲစိမ္းေတြထက္ကိုပုိျပီး အဆိပ္အေတာက္္ျဖစ္္ေစနုိင္တယ္ဆုိတာလည္းသတိိထားရပါမယ္။

 

 

517 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.