ဘာေၾကာင့္ အစားစားခ်င္စိတ္ကို ရပ္တန္႔လို႔မရတာလဲ?

သင္ဟာ ထမင္းစားျပီးတိုင္း တစ္ခုခုထပ္စားခ်င္သလို ခံစားေနရပါသလား?
သင္ဘာေၾကာင့္ ဗိုက္ခဏခဏဆာေနလည္းဆိုတာကို အရင္ဆံုး
နားလည္သေဘာေပါက္ဖို႔လိုပါမယ္။
ကိုယ့္ရဲ႕မထင္မွတ္ထားတဲ့ ေန႔စဥ္အမွားေလးေတြေၾကာင့္ ဗိုက္ခဏခဏ
ဆာေစတာလည္း ျဖစ္ႏုိင္တာေၾကာင့္ ဂ႐ုစိုက္ရမယ့္အခ်က္ေလးေတြကို
ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

ေရငတ္ေနျခင္း


သင္ဟာ ထမင္းစားျပီးလည္းထပ္ဆာေနတယ္ဆိုရင္ ဘယ္အခ်ိန္မွာ ေနာက္
ဆံုး ေရေသာက္ခဲ့လည္းဆိုတာ ျပန္စဥ္းစားပါ။ ေရတစ္ခြက္ေသာက္ျပီး
ခဏေလာက္ ေစာင့္လုိက္ပါ။ ဗိုက္ဆာေနတဲ့ခံစားခ်က္ ေလ်ာ့က်သြားတယ္
ဆိုရင္ေတာ့ ေရဆာေနျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္ရတယ္ဆိုတာကို သေဘာေပါက္ဖို႔
လိုပါတယ္။ ေရသာမ်ားမ်ားေသာက္ေပးပါ။ မနက္ပိုင္းမွာလည္း ေရမ်ားမ်ား
ေသာက္ေပးျခင္းက ခႏၶာကိုယ္တြင္း႐ွိ အပုပ္ေတြ႐ွင္းေစပါတယ္။
ထမင္းမစားခင္ တစ္နာရီခဲြအလိုေလာက္ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ေပးပါ။

ကယ္လိုရီနည္းေနျခင္း


အရသာ႐ွိတာေလး စားခ်င္တာမွန္ေပမယ့္ ကိုယ္စားလိုက္တဲ့အစားေသာက္
ဟာ မွန္ကန္တဲ့ကယ္လိုရီမေပးစြမ္းႏိုင္ရင္ အလကားပါပဲ။ ခ်ဳိတဲ့မုန္႔သေရစာ
ေတြဟာ တစ္ခါတစ္ေလစားတာပဲေကာင္းပါတယ္။ သူတို႔ကခႏၶာကိုယ္
အတြက္ အက်ဳိးမျပဳႏုိင္တဲ့အျပင္ စားခ်င္စိတ္ေတြကိုပိုမိုတိုးပြားေစပါတယ္။

အိပ္ေရးမဝျခင္း


တစ္ေန႔ကို အိပ္စက္ခ်ိန္ ၇နာရီ၊ ၈နာရီ႐ွိသင့္ပါတယ္။ ညဘက္ကို
ေနာက္က်မွအိပ္စက္ျခင္းဟာ ဗိုက္ခဏခဏဆာေစတဲ့အျပင္
melatonin ေဟာ္မုန္းေတြထုတ္ေပးတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္အစိတ္ပုိင္း
ေျပာင္းလဲမႈကိုထိခိုက္ေစ႐ံုသာမက အျပင္ပန္း႐ုပ္ရည္အသြင္ျပင္ကိုပါ
ထိခိုက္လာေစပါတယ္။

စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားျခင္း


စိတ္ဖိစီးမႈ ႏွစ္မ်ဳိးခဲြျခားထားပါတယ္။ အစားဆို လွည့္ၾကည့္ခ်င္
စိတ္ေတာင္မ႐ွိတဲ့ ဖိစီးမႈမ်ဳိးနဲ႔ စိတ္ဖီးစီးရင္ အစားၾကီးပဲစားခ်င္ေနတာမ်ဳိး
ဆိုျပီး သတ္မွတ္ထားပါတယ္။ သင္ဟာ ဒုတိယအခ်က္မွာပါေနတယ္ဆို
သင့္ရဲ႕စိတ္ဖိစီးမႈေတြကို အရင္ေလ်ာ့ခ်ပါ။ ရင္းႏီွးတဲ့လူတစ္ေယာက္နဲ႔
ေတြ႔ဆံုျပီး စိတ္ေပ်ာ္ရႊင္စရာအေၾကာင္းရာေတြေဝမွ်ပါ။ စိတ္ခြန္အားျဖစ္ေစ
မယ့္စာအုပ္ေတြဖတ္တာမ်ဳိး၊ စိတ္အေျပာင္းလဲျဖစ္ေစမယ့္ ႐ုပ္႐ွင္ေတြၾကည့္
သင့္ပါတယ္။ အစားေတြဖိစားမေနဘဲ အားကစားတစ္ခုခုလုပ္ၾကည့္ပါ။
ခႏၶာကိုယ္လည္း ေပါ့ပါးျပီး စိတ္တည္ျငိမ္သြားပါလိမ့္မယ္။

မသင့္ေလ်ာ္တဲ့ အစားစာေတြ


အရက္က ခဏခဏစားခ်င္စိတ္ကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔
ပါတီသြားတဲ့အခါ ကိုယ္စားမယ့္အစားစာကို ေသခ်ာေရြးခ်ယ္တတ္ဖို႔လို
ပါတယ္။ စားလိုက္ရင္ မအီပဲ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္မယ့္ အစားစာမ်ဳိး
ေရြးခ်ယ္ပါ။

ပ႐ုိတိန္းဓာတ္ေလ်ာ့နည္းေနျခင္း


အစားစားတိုင္း ပ႐ုိတိန္းဓာတ္ပါဝင္မႈကိုၾကည့္ပါ။ ပရုိတိန္းက သင့္ကို
စြမ္းအင္ျပည့္ဝေစျပီး စားခ်င္စိတ္ကိုလည္းထိန္းေပးႏုိင္ပါတယ္။
အသီးအရြက္နဲ႔ သစ္သီးေတြက အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ ပ႐ိုတိန္းက
၀ိတ္ခ်ျခင္းရဲ႕ အေျခခံအခ်က္သာျဖစ္ပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္၊ အဆီပါဝင္မႈနည္းတဲ့
အသား၊ ၾကက္ဥ။ ၾကက္သားနဲ႔ အျခားပ႐ုိတိန္းဓာတ္ပါတဲ့ အစားစာေတြ
လည္း စားသံုးႏုိင္ပါတယ္။

မွန္ကန္တဲ့ အဆီမ႐ွိျခင္း


ခႏၶာကိုယ္မွာ႐ွိသင့္တဲ့ အဆီနဲ႔ မ႐ွိသင့္တဲ့အဆီဆိုျပီး ႏွစ္မ်ဳိး႐ွိပါတယ္။
ဆီေၾကာ္စာ၊ ဘာဂါ၊ ကိုလာ…စသျဖင့္ ဒီလိုအစားစာေတြမွာ ခႏၶာကိုယ္
အတြက္ အက်ဳိးမျပဳတဲ့အဆီေတြသာ ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ မစားသင့္ပါဘူး။
သံလြင္ဆီ၊ ငါး၊ အခြံမာသီး၊ ေထာပတ္သီး စသျဖင့္ ဒီလိုအစားစာေတြမွာ
အက်ဳိးျပဳႏိုင္တဲ့အဆီေတြပါဝင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္
အေထာက္အကူျပဳႏုိင္ပါတယ္။

စနစ္က်တဲ့ စားေသာက္ပံု


တစ္ေန႔ကို ထမင္း(၃)နပ္နဲ႔ မုန္႔သေရစာစားခ်ိန္(၂) ခ်ိန္ဆိုျပီး သတ္မွတ္ထား
သင့္ပါတယ္။ မနက္စာ၊ ေန႔လည္စာ၊ ညစာ… က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္တဲ့
သေရစာ စားခ်ိန္ဆိုျပီး ခဲြျခားထားသင့္ပါတယ္။

162 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.