ၾကက္သြန္နီလွီးတဲ့အခါ ဘာေၾကာင့္ မ်က္ရည္က်ရသလဲ

maxresdefault.jpg

ၾကက္သြန္နီအတြင္းရိွ chemical ကို syn-propanethial-S-oxide လုိ႔ေခၚပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီက မ်က္ရည္က်ေစတာ တခါတရံ ထူးဆန္းေပမယ့္ ရုိးစင္းတဲ့အခ်က္တစ္ခုလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီထဲက မ်က္ရည္က်ေစတဲ့အရာက ဘာေတြလဲ။

ၾကက္သြန္နီဆိုတာ အဆာေျပစားစရာအတြက္ လုိက္လံရွာေဖြေနသူ မ်ားစြာနဲ႔အတူ ေျမၾကီးေအာက္မွာ အျမဲေနရတဲ့ ဥတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ အႏၱရာယ္ျပဳမယ့္ရန္သူေတြ အနံ႔ဆုိးနဲ႔ ကိုယ့္ကိုယ္ကို ခုခံကာကြယ္ဖုိ႔ ဓာတုဓာတ္သေဘာအရခုခံကာကြယ္မႈစနစ္ သူတုိ႔မွာ ရိွပါတယ္။ ကိုက္စားမခံရေအာင္ မ်က္ရည္ယိုေစတဲ့ chemical ထုတ္လႊတ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီရဲ႕ ဆဲလ္တစ္ခုခ်င္းစီမွာ လွီးလိုက္တဲ့အခါ ေပါက္ကြဲမယ့္ အင္ဇုိင္းေတြပါဝင္တဲ့ အလုံပိတ္ vacuole ဆိုတာေလး ရိွပါတယ္။ အင္ဇုိင္းေတြဟာ ၾကက္သြန္နီအတြင္းရိွ တျခား chemical ေတြနဲ႔ ေရာျပီး ခဏခ်င္းတြင္း chemical process ေတြ ျဖစ္ပြားပါေတာ့တယ္။

အဲဒီ chemical process ေတြရဲ႕ ရလဒ္က syn-propanethial-S-oxide မီလီက်ဴးေတြျဖစ္ျပီး သင့္ကို မ်က္ရည္က်ေစတဲ့ အဓိကလက္သည္ျဖစ္ပါတယ္။ အရင္တုန္းက လူေတြ ေျပာၾကာတာက ပါးစပ္မွာ ေငြထည္ဇြန္းေလးတစ္ေခ်ာင္း ထားပါ၊ ေပါင္မုန္႔တစ္ခ်က္ ပါးစပ္မွာ ကုိက္ထားပါ စသျဖင့္ အမ်ိဳးမ်ိဳးပါပဲ။ ဒါ့အျပင္ ၾကက္သြန္နီကိုု ေရထဲမွာ လီွးရမယ္တုိ႔ အလြန္ထက္တဲ့ ဓားနဲ႔ လွီးရမယ္တို႔ စသျဖင့္ ၾကားဖူးပါလိမ့္မယ္။

Block ရဲ႕နည္းလမ္းက ရွင္းပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီကို စီးေနတဲ့ ေရထဲ လွီးပါက မီလီက်ဴးေတြ ေမ်ာပါျပီး မ်က္စိထဲေရာက္သြားမွာ မဟုတ္ဘူးလို႔ ဆုိပါတယ္။ 

Ref: curiosity

229 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.