အပူလြန္ကဲတဲ့ ေသာက္သုံးစရာအရည္ေတြက ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားေစႏုိင္

coffee-rf-getty.jpg

ေကာ္ဖီ ဒါမွမဟုတ္ လက္ဖက္ရည္စတဲ့ အပူလြန္ကဲတဲ့ ေသာက္သုံးစရာေတြဟာ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားေစတတ္ေၾကာင္း UN က ဆုိပါတယ္။

ေသာက္သုံးစရာပစၥည္းေတြထက္ အပူခ်ိန္က အစာျပြန္ကင္ဆာျဖစ္ေစျပီး ယင္းေသာက္သုံးစရာအရည္ေတြဟာ ၆၅ ဒီဂရီဆဲလ္စီးရပ္စ္ ေက်ာ္လြန္တာနဲ႔ အႏၱရာယ္ရိွတယ္လုိ႔ AFP က ေရးသားေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ယင္းေၾကျငာခ်က္အေနျဖင့္ ေကာ္ဖီနဲ႔ ကင္ဆာၾကား ဆက္ႏြယ္မႈ ရိွမရိွ Agency for Research on Cancer (IARC) မွ ေသခ်ာျပန္သုံးသပ္ထားတဲ့ သိပၸံနည္းက်ေလ့လာမႈေပါင္း ၁,၀၀၀ ေက်ာ္ကို အေျခခံထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။

ယင္းေအဂ်င္စီ ဒါရုိက္တာ Christopher Wild က အလြန္႔အလြန္ပူေႏြးတဲ့ ေသာက္သုံးစရာေတြဟာ အစာျပြန္ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ အေၾကာင္းရင္းတစ္ရပ္ျဖစ္ျပီး ေသာက္သုံးစရာအရည္ေတြထက္ အပူခ်ိန္ေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း ယင္းရလဒ္အေျဖေတြက ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

အစဥ္အလာတစ္ခုအေနနဲ႔ လက္ဖက္ရည္၊ ရည္ေႏြးၾကမ္းေတြကို အပူခ်ိန္ 70C ခန္႔ျဖင့္ ေသာက္သုံးေနက်ျဖစ္တဲ့ တရုတ္၊ တူရကီနဲ႔ ေတာင္အေမရိကလုိ ေနရာမ်ဳိးမွာ ေလ့လာမႈေတြက ယင္းေသာက္သုံးစရာအရည္ေတြရဲ႕ အပူခ်ိန္ေၾကာင့္ အစာျပြန္ကင္ဆာေရာဂါအႏၱရာယ္ျဖစ္ပြားမႈ ပုိမ်ားေၾကာင္း ေတြ႔ရပါတယ္။

အပူခ်ိန္ 65C အထက္နဲ႔ အပူလြန္ကဲ အေဖ်ာ္ယမကာေတြ ေသာက္သုံးျခင္းကို လူ႔ခႏၶာကိုယ္ကို ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ႏုိင္တဲ့ အဆင့္အျဖစ္ သတ္မွတ္ထားပါတယ္။ 

Ref: Independent 

0 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.