ကြ်ႏု္ပ္တုိ႔ ေန႔စဥ္စားသုံးေနတဲ့ အဆိပ္အေတာက္

poison-every-day-630x350.jpg

ဒီေတြ႔ေနက်ပစၥည္းက ကြ်ႏု္ပ္တုိ႔ ေန႔စဥ္စားသုံးတဲ့ အၾကီးမားဆုံး အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္မက်ခင္ ရပ္တန္႔ပါ။ အခ်ဳိမႈန္႔ monosodium glutamate E621 ဟာ အစားအေသာက္အတြင္းရိွ အသံတိတ္လူသတ္သမားပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အစားအစာစြဲလန္းေအာင္ အရသာတုိးျမင့္တဲ့အရာနဲ႔ ဆားအစား အသုံးျပဳျပီး စားေသာက္ဆုိင္ေတြ အျမဲ အသုံးျပဳေနက် ပစၥည္းျဖစ္ပါတယ္။

သူ႔ရဲ႕ ေပ်ာ္ဝင္ရည္မွာ စြပ္ျပဳတ္အရသာ ရိွပါတယ္။ ဘယ္အစားေသာက္မွာမဆို ထည့္သုံးႏုိင္ပါတယ္။ Monosodium glutamate က အစာစားလုိစိတ္ ပိုျဖစ္ေစကာ အလြန္အကြ်ံစားမိျခင္းနဲ႔ အဝလြန္ျခင္းတုိ႔ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္မ်ား ႏႈိးဆြေပးလုိ႔ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈက ေဆးဝါးအလား ျဖစ္ပါတယ္။ ေသြးနဲ႔ ဦးေႏွာက္ထဲ အလြယ္တကူ ဝင္ေရာက္ျပီး အရသာအာရုံခံမႈမွာ ေျပာင္းလဲမႈ ျဖစ္ေစပါတယ္။

ဝက္/ၾကက္/အမဲသား အူေခ်ာင္း၊ ေဟာ့ေဒါ့ဂ္၊ အာလူးေၾကာ္၊ အရန္သင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ စြပ္ျပဳတ္၊ စည္သြတ္ဘူး၊ ဘီယာနဲ႔ တျခားအရာမ်ားစြာမွာ အခ်ဳိမုန္႔ monosodium glutamate ပါဝင္ပါတယ္။ အရြယ္ေရာက္ျပီးသူမ်ားအတြက္ အႏၱရာယ္ကင္းတဲ့ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔ ၁.၅ ဂရမ္ျဖစ္ျပီး ကေလးေတြအတြက္ တစ္ေန႔ ၀.၅ ဂရမ္ထက္ မပိုရပါ။ ယေန႔အခ်ိန္မွာ တစ္ကမာၻလုံး တစ္ႏွစ္ တန္ ၂၀၀ ခန္႔ အသုံးျပဳပါတယ္။ အခ်ဳိမႈန္႔လြန္ကဲစြာ စားသုံးျခင္းကို Chinese restaurant syndrome လုိ႔ ေခၚျပီး အိပ္ေပ်ာ္ျခင္း၊ ေခါက္တစ္ျခမ္းကိုက္ျခင္း၊ အျမင္အာရုံခ်ဳိ႕ယြင္းျခင္း၊ မူးေဝျခင္း၊ အားအင္ကုန္ခန္းျခင္း၊ မူးေနာက္ျခင္း၊ ရင္ဘတ္နာက်င္ ကိုက္ခဲျခင္းစတာေတြ ျဖစ္ေပၚႏုိင္ပါတယ္။

Ikeda Kikunae မွ ဂ်ပန္မွာ ၁၉၀၇ က ရွာေဖြေတြ႔ရိွခဲ့တဲ့ သူ႔ရဲ႕ စမ္းသပ္ခ်က္က ယင္းပစၥည္းဟာ အစားအစာရဲ႕ အရသာ ပိုမိုထူးျခားေစေၾကာင္း ေဖာ္ထုတ္ခဲ့ပါတယ္။ အစားအေသာက္ထုတ္ကုန္ေတြရဲ႕ အနံ႔အရသာ ပိုထူးေစရုံမက အျမန္ျပင္ အစားအစာနဲ႔ ေအးခဲတဲ့ ထုတ္ကုန္ပစၥည္းေတြရဲ႕ အရသာနဲ႔ အနံ႔အသက္ ပိုေကာင္းေစပါတယ္။ စမ္းသပ္မႈအတြင္း သုေတသီမ်ားက ခြဲစိတ္ခန္းၾကြက္အစာထဲ အခ်ဳိမႈန္႔ခပ္ထည့္ထားျပီး ရလဒ္အျဖစ္ ၾကြက္ေတြဟာ အျမင္အာရုံ ဆုံးရႈံးခဲ့ၾကပါတယ္။

အခ်ဳိမႈန္႔အသုံးျပဳျခင္းရဲ႕ အပ်က္သေဘာေဆာင္တဲ့ အက်ဳိးဆက္ေတြထဲ တစ္ခုက လွ်ာရဲ႕တုံ႔ျပန္မႈအာရုံခံကို ထိခုိက္ေစတာပါပဲ။ ဒါဟာ အာလူးေၾကာ္၊ ေခ်ာကလက္၊ စည္သြတ္အစားအစာ၊ ေရရွည္အထားခံေအာင္ အထူးျပဳလုပ္ထားတဲ့ အသား စတဲ့ အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစေသာ အစားအစာေတြ စားသုံးမႈ မရပ္ႏုိင္ေအာင္ျဖစ္ေစတဲ့ အဓိကအေၾကာင္းရင္း ျဖစ္ပါတယ္။ လူကို စြဲလန္းေစျပီး အခ်ဳိမႈန္႔ပါတဲ့ အစားအစာကိုမွ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္တာေတြ ျဖစ္ေစပါတယ္။

သတိခ်ပ္ရန္

စားေသာက္ကုန္ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်တဲ့ ကုမၸဏီေတြအေနနဲ႔ အခ်ဳိမႈန္႔အသုံးျပဳျခင္းကေန အက်ဳိးအျမတ္ ရယူၾကပါတယ္။ ဘာလုိ႔လဲဆုိေတာ့ အခ်ဳိမႈန္႔က ထုတ္လုပ္မႈ ကုန္က်စရိတ္ေလ်ာ့က်ေစျပီး အရည္အေသြးညံ့ဖ်င္းမႈကို ဖုံးကြယ္ေပးလုိ႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ေနာက္ ေစ်းဝယ္ထြက္တဲ့အခါ ကုန္ပစၥည္းအထုတ္အပိုးေပၚက အခ်က္အလက္ေတြ ေသခ်ာဖတ္ရႈျပီး ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါ သဘာဝ ဟင္းခတ္အေမႊးၾကဳိင္ေတြကိုသာ အသုံးျပဳပါ။ 

Ref: finelivingadvice 

139 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.