ပိုးသားလႊာထပ္က သစ္သီးရဲ႕ လတ္ဆတ္မႈကို တစ္ပတ္ၾကာ ထိန္းသိမ္းေပးႏုိင္

istock-000078818859-medium-1-736x414.jpg

ပိုးထည္က အၾကမ္းခံဆုံး သဘာဝပစၥည္းမ်ားထဲမွ တစ္ခုျဖစ္ျပီး fibroin လုိ႔ေခၚတဲ့ သူ႔အထဲရိွ မေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ပရိုတိန္းဓာတ္တစ္မ်ဳိးက တျခားပစၥည္းေတြကို ပုံမွန္အတုိင္းျဖစ္ေစျပီး ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ သုေတသီေတြ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ခူးထားတဲ့ စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြ ပုိးသား fibroin protein ၁% ေပ်ာ္ရည္ထဲ ႏွစ္ျပီး ေလေပၚမွာ ေရေႏြးေငြ႔ေပးခဲ့ပါတယ္။

အဲဒီေတာ့ စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြ အရည္ရြန္းျပီး တင္းရင္းေနေသးေအာင္ အခန္းအပူခ်ိန္မွာ တစ္ပတ္ၾကာ သိမ္းထားႏုိင္ပါတယ္။ တခ်ိန္တည္းမွာပဲ စီမံထားျခင္းမရိွတဲ့ စေတာ္ဘယ္ရီသီးအပုံမွာေတာ့ အေရခန္းေျခာက္ျပီး အေရာင္ေျပာင္းသြားပါတယ္။

Tufts University မွ သိပၸံပညာရွင္မ်ားက ပိုးသားအေပၚယံအလႊာက ေလဝင္ေလထြက္ေႏွးေကြးေစျခင္းျဖင့္ သစ္သီးရဲ႕ လတ္ဆတ္မႈ အခ်ိန္ၾကာေစပါတယ္။ ေလ့လာမႈ ဦးစီးသူ Fiorenzo Omenetto က ပိုးသား fibroin အလႊာေတြဟာ စေတာ္ဘယ္ရီေတြ ကာဗြန္ဒုိင္ေအာက္ဆုိက္နဲ႔ ေအာက္ဆီဂ်င္ စိမ့္ဝင္ႏုိင္မႈ ပိုနည္းေစပါတယ္။ သစ္သီး ေဆြးေျမ့ပုပ္သိုးျခင္း သိသိသာသာ ေႏွးေကြးမႈ ရိွတာ ေတြ႔ရပါတယ္။

ဒီစနစ္က ငွက္ေပ်ာသီးမွာလည္း အလုပ္ျဖစ္ေၾကာင္း ေနာက္ဆက္တြဲေလ့လာမႈမွ ေတြ႔ရပါတယ္။ ယင္းပိုးသား အလႊာအထပ္မွာ အနံ႔အသက္မရိွဘဲ အသီးရဲ႕ အနံ႔ကို မထိခုိက္ေစပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ အရသာေပၚအက်ဳိးသက္ေရာင္မႈမ်ားကိုေတာ့ မေလ့လာရေသးပါဘူး။ အခ်ိန္မတန္ေသးဘဲ ယိုယြင္းပ်က္ဆီးမႈေၾကာင့္ အစားအစာ ေထာက္ပံ့မႈေပးရာမွာ ကမာၻ႔သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ထက္ဝက္ခန္႔ ဆုံးရႈံးခဲ့ေၾကာင္း United Nations ရဲ႕ အဆုိအရ သိရပါတယ္။ 

Ref: Sky 

0 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.