အိႏိၵယ သိပၸံပညာရွင္မ်ားမွ ေဖာ္ထုတ္လုိက္တဲ့ ကြမ္းရြက္ရဲ႕ က်န္းမာေရး လ်ဳိ႕ဝွက္ခ်က္

bettel-leaf-img.jpg

University of Calcutta and Indian Institute of Chemical Biology က သိပၸံပညာရွင္မ်ားက ကြမ္းရြက္ အမ်ဳိးအစား (၉) မ်ဳိးကို စမ္းသပ္ေလ့လာမႈ ျပဳလုပ္ခဲ့ျပီး ေယာင္ကိုင္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္တဲ့ဟာေတြ ေရြးထုတ္ခဲ့ၾကပါတယ္။

အိႏိၵယအစားအေသာက္ဆုိင္ရာ မွတ္တမ္းမ်ာမွာ ကြမ္းရြက္ရဲ႕ က်န္းမာေရး အာနိသင္မ်ားနဲ႔ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈမ်ားအေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားၾကပါတယ္။

Paan လုိ႔ ေခၚတဲ့ ကြမ္းရြက္ကို အမ်ဳိးအစားတစ္ခုလုိ႔ လူေတြ ေယဘုယ် သတ္မွတ္ထားၾကျပီး တခ်ဳိ႕အမ်ဳိးအစားမ်ားက ေရရွည္မွာ လူကို အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစႏုိင္တာကို သူတို႔မသိရိွၾကဘူးလုို႔ ယင္းတကၠသိုလ္ရဲ႕ Immunology and Regenerative Medicine Research Laboratory မွ Ena Ray Banerjee က IANS ကို ေျပာျပခဲ့ပါတယ္။

အမ်ဳိးအစား ၉ ခုအနက္ ၅ ခုမွာ ေယာင္ကိုင္းမႈကို ကာကြယ္ေပးတဲ့ အာနိသင္ေတြ ျပသပါတယ္။ ၁ ခုက ေရာင္ရမ္းမႈ ျဖစ္ေစတဲ့ဘက္ ပိုယိမ္းျပီး ၃ ခုက ေရာင္ကိုင္းမႈကာကြယ္ေပးႏုိင္စြမ္း သိသိသာသာ မျပသခဲ့ဘူးလုိ႔ ဆိုပါတယ္။

ယင္းရွာေဖြေတြ႔ရိွခ်က္မ်ားက အေရာင္က်ေစတဲ့ ေဆးဝါးသစ္ တီထြင္ဖန္တီးေစႏုိင္မယ့္ အခြင့္အလမ္းကို ရရိွေစလိမ့္မယ္လုိ႔ ဆိုပါတယ္။

နာက်င္ကိုက္ခဲမႈ၊ ပြန္းပဲ့ျခင္း သုိ႔မဟုတ္ ေဖာေယာင္ျခင္းစသျဖင့္ ေယာင္ကိုင္းမႈျဖစ္ျခင္းက အေရးပါတဲ့ ခုခံအားတုံ႔ျပန္မႈေတြျဖစ္ပါတယ္။ အရြက္စိမ္းမ်ားျဖင့္ ထုတ္လုပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြမွာ ေရာင္ကိုင္းမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ျပီး ေရာဂါေတြ ဟန္႔တားေပးႏုိင္စြမ္း ရိွၾကပါတယ္။

ေျမဆီလႊာနဲ႔ အာဟာရ အေနအထား၊ ရာသီဥတုနဲ႔ စိုက္ပ်ဳိးမႈပုံစံေတြက အရြက္မွာရိွတဲ့ လုပ္ေဆာင္မႈအခန္းက႑ကို အက်ဳိးသက္ေရာက္ေစတယ္လုိ႔ Banerjee က ေျပာဆိုခဲ့ပါတယ္။ 

Ref: Indiatimes

0 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.