သႀကၤန္အားလပ္ရက္အတြင္း သႀကၤန္ထမင္း လုပ္စားၾကရေအာင္

img_0045.jpg

သၾကၤန္ အထူးစားဖြယ္ျဖစ္တဲ႔ သၾကၤန္ထမင္းရဲ႕ မူလကေတာ႔ မြန္ျပည္နယ္ပါပဲ။ ျမန္မာတို႔ရဲ႕ ႏွစ္ကူး သၾကၤန္တြင္းမွာပဲ လုပ္စားၾကတဲ႔ အထူးစားဖြယ္တစ္ရပ္ေပါ႔။ အထူးျပင္ဆင္ထားတဲ႔ ထမင္း၊ ၾကက္သြန္ ေရာေၾကာ္ထားတဲ႔ ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္ ႐ြ႐ြေလး နဲ႔ သရက္သီး အစိမ္းသုတ္ တို႔ပါ၀င္ပါတယ္။ သၾကၤန္တြင္းမွာ ႐ိုးရာဓေလ႔အရ ခ်က္ျပဳတ္စားၾကတဲ႔အတြက္ သၾကၤန္ထမင္းလို႔ေခၚပါတယ္။ တမူထူးျခားတဲ႔ ထမင္းခ်က္နည္းလဲ႐ွိပါတယ္။ စာဖတ္သူေတြအတြက္ ခ်က္ျပဳတ္နည္းကို ေ၀ငွေပးဖို႔ ဆႏၵ႐ွိပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ဆန္ – ႏို႔ဆီဗူး ၂လံုး

ငါးေျခာက္ ၁ေပါင္

ဆီ  ၁၀ေအာင္စ

ၾကက္သြန္ျဖဴ အနည္းငယ္

ႏွမ္း စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း

ငံျပာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း

ပုဇြန္ေျခာက္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း (သို႔) ၃ဇြန္း

သရက္သီးစိမ္း ၃လံုး

စႏၵကူးစ အနည္းငယ္

ပ်ားဖေယာင္း ခ်ပ္ အနည္းငယ္ တုိ႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္နည္း

ဆန္ကို ေဆးပါ။ အိုးထဲထည္႔ၿပီး ေရျဖည္႔ၿပီး တည္ပါ။ ေရဆူလို႔ ထမင္းက်က္ရင္ ေရစစ္ပါ။ အဲ႔ဒီ႔ေနာက္ ေရထပ္ထည္႔ၿပီး ေရစစ္တာကို ႏွစ္ႀကိမ္လုပ္ပါ။ ကစီဓာတ္ထြက္ၿပီး မြသြားေအာင္ ျဖစ္ပါတယ္။ ႏွစ္ႀကိမ္ ေရစစ္ၿပီး ရင္ အေအးခံပါ။

အိုးတစ္လံုးကို မီးေသြးေငြ႔ေငြ႕ေပၚတင္ၿပီး  စႏၵကူးစ နဲ႔ ပ်ားဖေယာင္းခ်ပ္မ်ား ထည္႔ပါ။ ခဏတည္ၿပီးၿပီဆိုရင္ ထမင္းကို ေရာထည္႔ၿပီး ေသာက္ေရေလာင္းထည္႔ပါ။ တခ်ိဳ႕က အိုးထဲကို ထမင္းနဲ႔ေရ ေလာင္းမထည္႔ခင္မွာ အိုးကို အ၀တ္စနဲ႔ပိတ္ပါေသးတယ္။ စႏၵကူးနဲ႔ ပ်ားဖေယာင္းရဲ႕ ရနံ႔ထြက္မသြားေအာင္ေပါ႔။ ၿပီးရင္ေတာ႔ ပန္းကန္ထဲထည္႕ၿပီး သံုးေဆာင္ဖို႕အသင္႔ပါပဲ။ တခ်ိဳ႕က ထမင္းပန္းကန္ထဲက ေရေပၚမွာ စံပယ္ပြင္႔ေတြနဲ႔ အလွဆင္တာမ်ိဳး႐ွိပါတယ္။ ရနံ႔ထပ္ေပါင္းတာလည္း ျဖစ္ပါတယ္။

တြဲဖက္ စားဖြယ္မ်ား

ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္

ငါးေျခာက္ကို ႏူးတဲ႔အထိ ျပဳတ္ပါ။ အ႐ိုးႏႊင္၊ အသားထြင္ၿပီး ေထာင္းဆံု (သို႔) က်ည္ေပြ႔နဲ႔ေထာင္းပါ။ ဆီတစ္၀က္ကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ခပ္ကြဲကြဲထုၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ က်က္ရင္ ငါးေျခာက္ေထာင္းကို ထည္႔ၿပီး ရဲလာတဲ႔အထိ ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီ ၈လံုးကို လွီးၿပီး ႐ြေအာင္ေၾကာ္ပါ။ က်န္တဲ႔ ၾကက္သြန္နီတစ္၀က္ကိုေတာ႔ သရက္သီးစိမ္း သုတ္အတြက္ ခ်န္ၿပီး တစ္၀က္ကို ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္နဲ႔ ေရာပါ။

သရက္သီးသုတ္

သရက္သီးကို လွီးၿပီး ျခစ္နဲ႔ျခစ္ပါ။ ေရေဆးၿပီး စစ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီ အစိမ္းနဲ႔ ျငဳပ္သီးစိမ္းကို ပါးပါးလွီးပါ။ ပန္းကန္လံုးထဲထည႔ၿပီး သရက္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ႏွမ္းေလွာ္၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ ငံျပာရည္ တို႔ကို ေရာသုတ္ပါ။ စားသံုးမယ္႔ ပန္းကန္ထဲထည္႔ၿပီး အေပၚကေန ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ ျဖဴးပါ။

Ref:myanmars.net

0 Shares
Trend Myanmar Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ trend.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.